Anasayfa Medya Duyurular YKS Tercihlerde En Sık Yapılan 15 Hata
YKS Tercihlerinde Açıkta Kalmayın! Tercihlerde En Sık Yapılan 15 Hata

YKS Tercihlerinde Açıkta Kalmayın! Tercihlerde En Sık Yapılan 15 Hata

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, YKS tercihlerinde merkezi ve ek yerleştirmenin üzerine bir ek yerleştirme daha yapılacağını duyurmuştu. Buna göre ikinci yerleştirmede baraj puanları da aşağıya çekildi. TYT’de 140, AYT ve YDT’de ise 170’e çekilen baraj puanı sayesinde daha çok öğrencinin tercih yapabilmesi ve yükseköğretim kurumlarının kapasitesinin daha verimli kullanılabilmesi amaçlanıyor. 20 Ağustos’a kadar uzatılan tercih sürecinde öğrenciler genellikle her yıl aynı hatalara düşüyor. Bu da pek çok öğrencinin açıkta kalmasına veya istemedikleri bölümlere yerleşmelerine neden oluyor. Güney Başak VIP Eğitim Kurumu Kurucusu Eğitim Uzmanı Mehmet Akif Çörten öğrencilerin tercihler esnasında yaptığı hataları sizler için derledi.

  • Öğrenciler önemli bir kısmı ÖSYM’nin resmi web sitesinde yayınladığı Yükseköğretim Program ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatle incelemiyor, üstünkörü bakıyor. Bu da hatalar silsilesinin ilk adımı oluyor.
  • Sınav sonuç belgelerini doğru şekilde analiz edip yorumlamamak… Sonuç belgelerinde iki farklı başarı sırasının ve puanının bulunması adayların kafasını karıştırabiliyor. Bunların biri ham puan, diğeri ise okul notunun eklendiği yerleştirme puanı ve sıralamasıdır. Burada esas olan yerleştirme puanıdır.
  • Hataların en pahalıya mal olanı ise puanım boşa gitmesin diyerek istemediğiniz bir bölüme yerleşmeniz olacaktır. Sizi mutlu etmeyecek bir bölüme gitmenin öğrenciye maliyeti mutsuz geçen bir ömür ile bir sonraki yılki YKS’de puanının düşmesi arasında değişmektedir.
  • Tercih yaparken başarı sırasını değil de puanı esas almak da en büyük hatalar arasında. Oysa ki esas olan başarı sırasıdır.
  • Tercihleri en çok istediğiniz bölümden başlayarak değil de en yüksek başarı sırası isteyenden başlayarak sıralamak da hatalardan biri. Unutmayın ki bölümlerin istedikleri puanlar ne kadar çok öğrenci tercih ederse o kadar yükselir. Yani başkalarının değil kendi isteklerinizin izinde yürümelisiniz.
  • Programların özel koşullarını dikkate almamak… Birçok bölüm sağlık raporu, ücret, yaş, kilo ve boy kriterleri koyuyor. Bunları dikkate almadığınız taktirde yerleşseniz bile kayıt yaptıramıyorsunuz.
  • İlla ki 24 tercih yapmak zorundaymış gibi hareket etmek de büyük bir hata. Ummadığınız şekilde, istemediğiniz bir bölüme yerleşip gelecek yıl yarıya düşmüş bir orta öğretim başarı puanıyla karşılaşabilirsiniz.
  • 24 tercihi doldurmak gibi yalnızca 3-4 bölümün yer aldığı bir tercih listesi hazırlamak da çok mantıklı bir yöntem değil.
  • Vakıf üniversitelerini tercih edecek adayların burs programları ile ilgili derinlemesine bilgi almamaları.
  • Devlet ve vakıf üniversitelerinin arasındaki farkı anlamamak… Evet bu da şaşırtıcı derecede sık görülen bir yanlış. Vakıf üniversitelerinin düşük puanlarını görünce heyecanla tercih eden pek çok aday ücret ödemesi gerektiğinin farkında olmuyor.
  • Birçok aday da ek yerleştirmelerde şansının artacağını düşünüp tercih yapmama hatasına düşüyor. Ancak birçok bölümün kontenjanlarının dolacağını ve puan sıkıntısı yaşanabileceğini göz ardı ediyorlar.
  • Çift diploma olanağı sunan programları tercih ederken devlet üniversitesi bile olsa ücret ödemeleri gerektiğini bilmek gerek. Hem kendi üniversitenize hem de yurtdışındaki anlaşmalı üniversiteye ücret ödeyeceğini bilmeden çift diplomalı programları tercih etmek.
  • Tercih işlemini başvuru ekranındaki uyarıları dikkate almadan yapmak da yaygın hatalardan biri… Tercih bildirim işlemi sonuçlandıktan sonra listenin çıktısını almakta ve tercihlerin son gününe kadar değişiklik yapılabileceğini bilmekte yarar var.
  • Nasıl olsa özel yetenek sınavlarına gireceğim diyerek tercih yapmamak. Fakat bu durum hiçbir şeye engel değil. Hem tercih yapıp yerleşip, hem de özel yetenek sınavlarını kazanabilirsiniz. Ancak ikisini de kazandığınız taktirde içlerinden birini seçmeniz gerekir.
  • En büyük hatalardan biri de seçtiğiniz fakülte ya da yüksek okulun adresine dikkat etmemek. Bir ilçede ya da kasabada, yaşamanın pek de kolay olmadığı bir noktada yer alan bir fakültede okuyacaksanız, bunu sizin bilerek seçmeniz gerekir. Bu durum bir sürpriz olarak karşınıza çıksın istemezsiniz.

Adana’da çok sayıda öğrencisini üniversiteye yerleştirme başarısı gösteren Güney Başak VİP Kurs Merkezi olarak başarılı bir tercih süreci geçirip hayallerinizdeki okula yerleşmenizi ümit ediyoruz.