Anasayfa Medya Duyurular Adana YKS Kursu Güney Başak VIP’ten 10 Soruda 2022 YKS Tercihleri
Adana YKS Kursu Güney Başak VIP’ten 10 Soruda 2022 YKS Tercihleri

Adana YKS Kursu Güney Başak VIP’ten 10 Soruda 2022 YKS Tercihleri

2022 YKS sonuçları ve tercih kılavuzunun açıklanmasının ardından adaylar için tercih süreci başladı. Adana üniversiteye hazırlık dershanesi Adana Güney Başak VIP Eğitim Kurumu olarak, tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken noktaları sizler için derledik…

1- YKS'de baraj puanının kaldırılması ne anlama geliyor?

Bu yıldan itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanmasında uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ve yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulamasına son verildi. Bu düzenlemeyle puanı hesaplanan bütün adaylar sisteme dahil edildi ve tercih yapma hakkını elde etti.

2- Baraj puanının kaldırılması yerleştirmeleri nasıl etkileyecek?

Yerleştirmelerde baraj puanı uygulamasının kaldırılması, daha fazla adayın tercih yapma hakkını elde etmesi anlamına geliyor. Ancak YKS’nin bir sıralama sınavı olduğu unutulmamalıdır. Yani arz-talep dengesi ve adayların sıralamadaki durumları, daha önceki yıllardaki gibi bu yıl da yerleştirmelerde etkili olacak.

3- Bazı programlardaki "başarı sırası koşulu" uygulanmaya devam edecek mi?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için en düşük başarı sırası koşulu uygulaması devam ediyor.

Böylece bu yılki hukuk programlarına yerleştirme işlemlerinde EA en düşük 125 bininci, mühendislik programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 300 bininci, mimarlık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 250 bininci, tıp programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarına yerleştirme işlemlerinde en düşük 300 bininci, eczacılık programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 100 bininci, diş hekimliği programlarına yerleştirme işlemlerinde SAY en düşük 80 bininci olma şartı aranacak.

4- YKS Yerleştirme hangi puan türüne göre yapılacak?

Sınav puanı hesaplanan bütün adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklendi ve bu şekilde yerleştirme puanı hesap edildi. Adaylar, daha önceki yıllardaki gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanı da eklenerek oluşan yerleştirme puanıyla yerleştirilecek.

5- Üniversite kontenjanları arttı mı?

Geçen sene üniversitelerin kontenjanları 1 milyon 38 bin 865 olarak belirlenirken; bu yıl toplam kontenjanlar 22 bin 821 artırıldı ve ön lisans için 512 bin 881, lisans için 509 bin 164, özel yetenek için 39 bin 641 olmak üzere toplam 1 milyon 61 bin 686 şeklinde belirlendi.

6- YKS tercihlerinde göz önünde bulundurması gerekenler nelerdir?

Tercih yaparken adayların ilgi, yetenekleri ve iş imkânlarını dikkate alarak tercih yapmaları önemlidir.

Adaylar, tercih listelerini oluştururken hayallerindeki üniversite ve bölümleri ilk sıralara yazmalı, sonrasında da sıralamalarına yakın olan bölümleri yazmalılar.

Adaylar, ortaöğretim kurumlarında tercih komisyonlarında görev alan rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan veya Rehberlik Araştırma Merkezlerinde (RAM) oluşturulan tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alabilirler.

7- Bu yıl netleri yüksek olan adayların puanlarda yükselme, sıralamalarda ise düşüşler olması tercihleri nasıl etkiler?

Puanların ve sıralamaların yükselmesi veya düşmesi her yıl farklı biçimlerde ortaya çıkar. Bu değim sınavın zorluk derecesine ve adayların netlerine göre meydana gelir. Sınavda doğru ve yanlış cevaplanan soruların sayısı dikkate alınarak ve istatistiki olarak hesaplanarak adayların sıralamaları ve puanları yükselir veya düşer.

Bu durumun, 200 bin ve öncesi sıralamalarda çok fazla etkisinin olması beklenmiyor. Fakat 200 bin ve sonraki sıralamalarda baraj puanının kalkması sonucu bölümlerin sıralamalarında önemli farklılıklar oluşması bekleniyor.

8- YKS tercihleri sıralamaya mı yoksa puana göre mi yapılmalı?

Adaylar, tercih yaparken puana değil sıralamalarına göre yapmalılar. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları dikkate alınmalıdır.

Adaylar en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Bu nedenle adayların tercihlerinin ilk birkaçını sadece ilgi ve isteklerini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen bölümler yazılmalıdır.

9- Bu yıl ek yerleştirme yapılır mı?

Üniversitelere kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından ÖSYM'ye bildirilecek. YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan ya da kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM, merkezi olarak ek yerleştirme yapacak. Bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ise ek yerleştirmeye başvuramayacak.

10- Üniversite kayıtları ne zaman olacak?

Bir programa kayıt hakkı elde eden adayların kayıt işlemleri 22-26 Ağustos tarihlerinde, elektronik kayıtlar ise 22-24 Ağustos tarihlerinde yapılacak.