Anasayfa Medya Duyurular 2021 LGS’de Doğru Yanıtların Ortalaması Belli Oldu
2021 LGS’de Doğru Yanıtların Ortalaması Belli Oldu

2021 LGS’de Doğru Yanıtların Ortalaması Belli Oldu

LGS sonuçlarının açıklanmasından sonra testlerdeki başarı yüzdeleri ve ortalamaları da belli oldu. 20 sorudan oluşan testlerde Türkçe ortalama 9 doğru cevapta kalırken, Matematikte bu sayı 4’e kadar geriledi. Güney Başak VİP Kurs Merkezi LGS analiz raporunun detaylarını sizler için derledi.

LGS sonuçlarından sonra Milli Eğitim Bakanlığı, hazırlamış olduğu LGS analiz raporunu da kamuoyuyla paylaştı. Hazırlanan rapora göre Matematik testinde öğrencilerin doğru yanıt ortalaması 4.20’de kaldı. Öğrencilerin en başarısız olduğu test olarak Matematik dikkat çekti.

En yüksek başarı ortalaması ise 9.41’lik doğru yanıt ortalaması ile Türkçe oldu. Fen Bilgisi testinde ise bu ortalama 8,04 olarak tespit edildi.

10 sorunun yer aldığı testlerde ise doğru cevap ortalamaları İnkılap Tarihinde 5, Din Kültüründe 6, yabancı dilde ise 5 oldu.

Son üç yılda olduğu gibi bu yıl da kız öğrencilerin erkek öğrencilere kıyasla daha başarılı oldukları gözlemlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı LGS Tercih Kılavuzu’nu yayınladı. Kılavuza göre lise tercihler 5 ve 16 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirecek ve yerleştirme sonuçları da 26 Temmuz günü açıklanacak.

Yüzdelik Dilim Nedir? Ne Şekilde Hesaplanır?

LGS’de doğru tercih yapabilmek adına genel ve il bazındaki yüzdelik dilim büyük önem arz ediyor. Ortaöğretim kurumları tercihleri için kullanılacak olan yüzdelik dilim, E-Okul üzerinden öğrencilerin erişimine açılacak. Yüzdelik dilim öğrencinin başarı sırasının tespit edilmesine olanak tanıyor.

Basit tanımı ile yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasının yüzde olarak ifade edilmesidir. Milli Eğitim Bakanlığı sizin ülke genelinde ya da ilde kaçıncı olduğunuzu değil, bunun yüzdelik ifadesini verir. Mesela ülke genelinde yüzde 8’e giren bir öğrenci, LGS’ye katılan 1.300.000 öğrencinin arasında 104.000. olmuş demektir.

Yani özetle taban puanlar yıllar içerisinde değişiklik gösterebilir fakat yüzdelik dilim esas alınarak tercih işlemini gerçekleştirmekte fayda vardır. Okulların kontenjanları, bazı okulların türlerinin değişiklik göstermesi, yeni açılan okullar veya bazı okulları kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde de değişime yol açacaktır.

İl Yüzdelik Dilimi Nedir?

Sınav sonuç belgenizde yer alan il ve ülke genelindeki yüzdelik diliminiz belirli metotlara göre tespit ediliyor. Öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ve o şehirde sınava giren tüm öğrenciler arasındaki başarı sırası, öğrenciye ait il yüzdelik dilimini belirliyor.

Ülke Geneli Yüzdelik Dilim Nedir?

Ülke geneli yüzdelik dilim, tüm ülkede sınava katılan adaylar içerisinde öğrencinin aldığı yerleştirmeye esas puan ile elde ettiği başarı sırasını ifade eder.

Yüzdelik Dilim Nasıl Hesaplanır?

Öğrencinin sıralamasına bir oran kurulur ve bu sıralama yüzdelik olarak ifade edilir. Yani sıralaması 100 ile çarpılır ve sınava katılım gösteren toplam öğrenci sayısına bölünür.

Mesela yüzdelik dilimi 10 olan bir aday sınava katılan bir milyon üç yüz bin öğrenci arasından yüz otuz bininci olmuş anlamına gelir. Taban ve tavan puanlar her yılın kendine özgü koşullarından ötürü değişiklik gösterebilir ancak okula yerleşirken esas olan puan değil başarı sırasıdır. Bu yüzden tercih stratejinizi yüzdelik diliminiz üzerinden hesaplamanız doğru adım atma şansınızı arttıracaktır.

Güney Başak VİP Kurs Merkezi olarak tercih sürecindeki bütün lise adaylarına başarılar ve mutluluklar dileriz. LGS 2022’ye katılacak olan yeni 8. sınıf öğrencileri Güney Başak VİP Kurs Merkezi LGS kursları hakkında fikir edinmek için 12. Sınıf Kurslar ve Mezun ve 11. Sınıf Kurslar linklerini tıklayabilirsiniz.