Anasayfa Medya Duyurular 2021 LGS İle İlgili Bilinmesi Gereken 10 Madde
2021 LGS İle İlgili Bilinmesi Gereken 10 Madde

2021 LGS İle İlgili Bilinmesi Gereken 10 Madde

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) takvimi ve sınav puanına göre tercih edilebilecek okullarla ilgili tüm bilgiler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı.

21 yıldır Adana’da öğrencilerine üst düzey ve bilimsel bir eğitim hizmeti veren, onları sınavlara hazırlamakla kalmayıp, psikolojik danışmanlık, kariyer danışmanlığı ve eğitim danışmanlığı gibi hizmetler de sunan Güney Başak VİP Kurs Merkezi, sınav öncesinde de doğru bilgileri en hızlı şekilde aktararak öğrencilerin sınav sürecinde yanlarında olmayı sürdürüyor. Güney Başak VİP Kurs Merkezi Kurucusu Mehmet Akif Çörten, 6 Haziran Pazar günü iki ayrı oturum şeklinde yapılacak olan LGS ile ilgili bütün önemli noktaları sizler için derledi. İşte LGS’ye girecek adayların gözden kaçırmaması gereken on başlık:

1 – LGS Sınavı Başvuruları Bakanlıktan Yapılacak

Sınav için başvuru işlemi, öğrencinin kayıtlı olduğu ve eğitime devam ettiği ortaokul tarafından dijital olarak otomatik şekilde gerçekleştirilecek. Yani öğrencilerin ayrıca bir başvuru yapması gerekmeyecek.

2 – LGS Sınav Soruları Tüm Müfredatı Kapsayacak

Geçtiğimiz yıl içerisinde pandemi şartlarında gerçekleştirilen ilk sınavda öğrenciler yalnızca birinci dönemde işledikleri konulardan sorumlu tutulmuştu. Ancak bu sene koşulların düzenli olarak yüz yüze eğitime olanak tanımaması nedeniyle herhangi bir konu sınırlaması uygulanmadı. Öğrenciler sekizinci sınıf müfredatında yer alan bütün konu ve ünitelerden sorumlu olduklarını unutmamalı.

3 – LGS’ye Girecek Öğrenci Sayısı Yüzde 21 Oranında Azaldı

Geçtiğimiz yıllardaki dalgalanmaların ardından bu yıl sınava girecek aday öğrenci sayısı tekrardan olağan haline döndü. 2021 yılında 2013’te ilkokula başlayan 1 milyon 285 bin öğrencinin LGS’ye girmesi bekleniyor. Bu sayıdan da anlaşılacağı üzere geçen yıla kıyasla yüzde 21 daha az aday girecek. Geçen yıl artan lise kontenjanları bu yıl yüzde 18.6 oranında azaltıldı. Ancak yine de bu yılki adayların kazanma olasılığı matematiksel olarak geçen yıldan daha yüksek.

4 – Anadolu Liseleri Kontenjanı En Yüksek Olan Okul Grubu

2021 Yılı LGS sonuçlarına göre 174 bin 160 genç öğrencinin liselere yerleşmesi bekleniyor. Sınavla yerleşilebilen lise grupları arasında en çok öğrenciyi bünyesine katacak olan ise Anadolu Liseleri. Anadolu Liselerinin bu yılki toplam kontenjanı 56 bin 396. İkinci sırada ise 36 bin 980 kişilik kontenjanıyla Fen Liseleri, 36 bin 712 kişilik kontenjanıyla da Anadolu İmam Hatip Liseleri takip ediyor. Listenin devamı ise şu şekilde: Anadolu Teknik Liseleri 23 bin 10, Anadolu Meslek Liseleri 10 bin 920 ve son olarak da Sosyal Bilimler Liseleri 10 bin 142 yeni öğrenciyi bünyesine katacak.

5 – Her İlde En Az Bir Anadolu Lisesi Mevcut

Geçtiğimiz yıllarda fen ve sosyal bilimler liselerinin kontenjanlarını doldurmasından ötürü bazı illerde sınavla öğrenci alan Anadolu Liselerinin olmaması tepki çekmişti. Geçen yıl itibariyle bu uygulamaya son verilmişti ve tüm illerde en azından bir tane Anadolu Lisesi bulunacak şekilde yeni bir kılavuz düzenlenmişti. Bu yıl kontenjanlarda gerçekleştirilen azalma, tekrar böyle bir durumun yaşanmasına dair endişeleri de beraberinde getirmişti. Ancak korkulan olmadı. Bu yılki kılavuzda da her il için sınavla öğrenci alacak en az bir Anadolu Lisesi bulunuyor.

6 –En Çok Öğrenciyi İstanbul Alacak

2021 yılı LGS sonucunda 221 bin aday öğrenci alması beklenen İstanbul, bu yıl da en çok öğrenci alacak olan şehir konumunda. İstanbul’da bulunan Fen Liseleri 1970, Sosyal Bilimler Liseleri 392, Anadolu Liseleri ise 12 bin 896, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri 7 bin 950 ve Anadolu İmam Hatip Liseleri ise 6 bin 984 yeni öğrenciye kucak açacak. İstanbul’un ardından Ankara 10 bin 560, İzmir, 6 bin 48, Bursa 5 bin 760 ve Antalya 5 bin 310 yeni lise öğrencisine merhaba diyecek.

7 – En Düşük Öğrenci Kontenjanı Olan İl Tunceli

LGS ile alınacak öğrenci kontenjanında en düşük sayılı iller sıralaması ise şu şekilde:

Tunceli – 210, Bayburt – 390, Bartın – 450, Ardahan – 480, Sinop – 480…

8 – Dikkat! Kimi İllerde Bu Liseler Bulunmuyor

2021 LGS Kılavuzunda tüm illerde fen, Anadolu, Anadolu İmam Hatip Liseleri bulunmakta. Ancak Adıyaman, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Karabük, Kırıkkale, Niğde, Kars, Sinop, Zonguldak, Yozgat ve Tunceli’de sosyal bilimleri lisesi bulunmadığından ötürü, bu lise türüne bu illerde öğrenci alınmayacak. Bazı illerde ise Anadolu Teknik Liselerine ve Anadolu Meslek Liselerine öğrenciler sınavla değil adrese dayalı olarak, sınavsız şekilde yerleştirilecekler. Bu iller ise şöyle: Bolu, Batman, Ağrı, Artvin, Aksaray, Bilecik, Bayburt, Elazığ, Çankırı, Gümüşhane, Erzincan, Kars, Karaman, Kırklareli, Kırıkkale, Manisa, Malatya, Osmaniye, Muş, Şırnak, Şanlıurfa ve Uşak.

9 – Dilbilgisi Alanından Soru Gelmeyecek

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçen hafta katıldığı bir programda dilbilgisi alanından soru sorulmayacağını açıkladı.

10 – Öğrencilerin Korkulu Rüyası Uzun Paragraf Soruları Kısalacak

Bakan Selçuk aynı programda, öğrencilerin korkulu rüyası haline gelen, çoğu zaman bir sayfayı kaplayan ve sınavda zaman yönetimi konusunda problemler yaşanmasına neden olan uzun paragraf sorularının da kısalacağını belirtti.

Güney Başak VİP Kurs Merkezi, kurucusu Mehmet Akif Çörten öncülüğünde güven, istikrar ve başarı ilkeleri doğrultusunda öğrencilerin her anında yanlarında olmayı sürdürüyor. Gerek eğitim ve eğitmen kalitesi, gerek psikolojik danışmanlık ve kariyer planlaması gibi hizmetleri gerekse de internet sitesi üzerinden herkese açık yayınladıkları deneme sınavlarıyla Adana’da 21 yıldır başarının simgesi olan Güney Başak VİP Kurs Merkezi, sınava dair doğru bilgileri en hızlı şekilde derleyerek öğrencilerin başarılarına katkı sağlamayı sürdürüyor.

Güney Başak VİP Eğitim Kurumları, YKS, TYT-AYT, LGS hazırlık kursları, okul derslerine yönelik takviye kurslarımız, verdiğimiz hizmetler, eğitim sektörü ile ilgili gelişme ve haberlere guneybasak.com.tr internet adresinden ulaşabilirsiniz.