Anasayfa Medya Duyurular Öğrencilere Müjde: LGS'yi Kazanma Şansı Arttı
Öğrencilere Müjde: LGS'yi Kazanma Şansı Arttı

Öğrencilere Müjde: LGS'yi Kazanma Şansı Arttı

Ülkemizde yer alan en iyi ve prestijli liselere girebilmek için 1.2 milyon öğrencinin hazırlandığı LGS’yi kazanmak geçen yıla nazaran yüzde 2.9 daha olası. Herkesin öğrencisi olmak istediği nitelikli okullar bu yıl geçmişe kıyasla 30 bin fazla öğrenci alacak.

Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı 2021 LGS Kılavuzundan anlaşıldığı üzere bu okullara girme olasılığı geçtiğimiz yıllara göre daha fazla. Geçen yıl 1 milyon 472 bin öğrencinin girdiği LGS’de adayların yüzde 14.5'i bir liseye yerleşebilmişti. Bu yıl ise 1.2 milyon adayın sınava başvurduğu ve tahminen başvuran adayların yaklaşık 1 milyonunun sınava girmesi bekleniyor.

40 İlin Toplam Kontenjanı Kadar Yeni Kontenjan

Kontenjan 39 bin eksildi ve 174 bin 160’a sabitlendi. Buna karşın aday sayısı 470 bin kişi eksildiği için yerleşme yüzdesi yüzde 17.4 gibi bir orana yükseldi. Bu da geçen yıla nazaran 2.9 oranında daha yüksek bir olasılık anlamına geliyor. 30 bin fazladan kontenjan içlerinde Edirne, Çanakkale, Bolu ve Osmaniye gibi illerin yer aldığı 40 ilin toplam öğrenci kontenjanına denk durumda.

70 İl, Geçtiğimiz Yıla Göre Daha Kazançlı

Geçtiğimiz yıl itibariyle sınava giren her yüz öğrenciden yalnızca 12.2’si bir okula yerleşme başarısı göstermişti. Ancak 2021 yılında sınava katılan her yüz öğrenciden 13.6’sının bir okula kabul edilme başarısını göstermesi bekleniyor. Ülkemizde yer alan 81 ilin 70’inde şansın geçen yıla göre arttığını görüyoruz. Buna karşın Karaman, Kırıkkale, Ankara, Aydın, Gaziantep, Aksaray, Kayseri, Bartın ve Kırşehir gibi illerin de yer aldığı 11 ayrı noktada şansların azaldığı görülüyor. Çünkü bu 11 ilde kontenjanın ortalama %0.5 oranında azaldığı tespit edildi.