Anasayfa Medya Duyurular 2021 YKS Soruları ve Cevap Anahtarı Yayınlandı
2021 YKS Soruları ve Cevap Anahtarı Yayınlandı

2021 YKS Soruları ve Cevap Anahtarı Yayınlandı

YKS (TYT-AYT) soruları ve cevap anahtarı, bütün oturumların tamamlanmasının ardından ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlandı. osym.gov.tr adresinden erişilebilen soru kitapçıkları ve cevap anahtarları pdf formatında indirilebiliyor. Güney Başak VİP Kurs Merkezi öğretmenleri soruları sizler için değerlendirdi. İşte 2021 YKS ile ilgili son gelişmeler…

ÖSYM tarafından 81 il ve Lefkoşa’da olmak üzere eş zamanlı olarak düzenlenen YKS’ye 2 milyon 607 bin 903 aday başvurdu. Sınava katılan adaylar tahmini netlerini ve puanlarını hesaplayabilmek için soruların ve cevap anahtarının yayınlanmasını bekliyordu. Kitapçıklar YKS 2021 adresinden pdf olarak indirilebiliyor.

YKS’nin ilk oturumu olan TYT Temel Yeterlilik Testinde 40 Türkçe, 40 matematik ve 20 sosyal bilimler sorusu öğrencilerin karşısına çıktı. Sosyal bilimler testi 5 tarih, 5 coğrafya, 5 Din Kültürü ve 5 felsefe sorusundan oluşurken, Fen Bilimleri testinde 7 fizik, 7 kimya, 6 biyoloji sorusu yer aldı. Güney Başak VIP Eğitim Kurumu öğretmenleri TYT sorularını şu şekilde değerlendirdi:

YKS Matematik

Matematik testi kıyas ve değerlendirme yapabilme, yorumlayabilme yeteneğini ölçen sorulardan oluşuyordu. Zor soruların oranı önceki yıllarla kıyaslandığında daha fazlaydı. Öğrenciler en fazla zaman konusunda problem yaşadı.

YKS Geometri

TYT oturumunda geometri soruları müfredatın içinden geldi. Geometri ile ilgili temel kavramları bilen ve sahip olduğu bilgiyi yorumlama becerisi olan öğrenciler başarılı oldu. Geçmiş yıllardaki geometri soruları ile kıyaslandığında bu yılki soruların daha çok zaman aldığını söylemek mümkün.

YKS Fizik

TYT Fizik soruları da beklendiği gibi müfredat içerisinden olup 9.ve 10. sınıf konularından oluşuyordu. Beklenmedik bir soru yer almadı. Isı, sıcaklık, madde, enerji, kuvvet, basınç ve hareket gibi konulardan sorularla karşı karşıya geldi. Zamanı yönetme becerisi edinmiş adayların fark yaratacağı bir sınavdı.

YKS Kimya

Kimya soruları 9. Ve 1. Sınıf müfredatından oluştu. Öğrendiler genellikle soruların gayet anlaşılabilir olduğu görüşünde. Bilgi isteyen sorular, dersleri iyi dinleyen ve düzenli tekrar yapma alışkanlığı edinen öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği sorulardı…

YKS Biyoloji

2021 TYT Biyoloji soruları bakanlığın kazanımlarına ve müfredata uygun biçimde hazırlanmış. Eski yıllardaki gibi 9 ve 10.sınıf ünitelerine ait kazanımların öğrencide arandığı bu sorular temel biyoloji konularına hakim olmayı ve dikkatli olmayı gerektiren düzeydeydi.

YKS Türkçe

Türkçe Testi soru sayısı ve konuların dağılımı açısından geçtiğimiz yıl yapılan sınava benzerlik gösterdi. Paragraf soruları beklenenin aksine kısa metinlerden oluştu. Fakat 25 paragraf sorusunu arka arkaya çözmek öğrencilerin dikkat dağılmasına, yorulmasına ve zaman kaybı yaşamasına neden oldu.

YKS Tarih

Öğrencilerden gelen bilgiler ışığında tarih sorularının TYT’de yorum ağırlıklı olduğu, verilen öncüllerin ve diyalogların üzerinden yorumlama yapabilen öğrencilerin öne geçtiği gözlemlendi. Okuduğunu hızlı anlayan, kavramları bilen ve yorumlama, çıkarım yapabilen öğrenciler tarih sorularında avantaj sağladı.

YKS Coğrafya

Coğrafya sorularında 9 ve 10. Sınıf konularının dengeli bir şekilde dağıldığını görüyoruz. Son senelerde pek sorulmayan dünyanın şekli ve hareketleri ünitesinden soru çıkması gözlerden kaçmadı. Normal zorluk derecesinde, çalışan öğrencilerin yapabileceği sorulardan oluştu.

YKS Felsefe

Felsefe TYT’de sorular bilgi ağırlıklı değildi ve çeldiriciler yok denecek kadar azdı. Yorum yeteneğine dayalı ve deyim yerindeyse kolay sorulardan oluşan Felsefe bölümü 10. Sınıf konularıyla alakalıydı.

Genel Olarak Müfredata Uygun Bir Sınav

Güney Başak VİP Kurs Merkezi Kurucusu Eğitimci Mehmet Akif Çörten, soruların Milli Eğitim Bakanlığı müfredatıyla uyumlu bir şekilde hazırlandığını söyledi. Çörten şöyle dedi: “Türkçe ve tarih sorularının tüm kademelerden fakat felsefe dersi sorularının daha çok 10. sınıf konularından, diğer derslerin ise 9 ve 10. sınıf konularından oluştuğunu gördük. Matematik testi de temel matematik bilgisini sorguluyordu. Soruyu ilk okuduğunda anlayıp yorumlayabilen ve işlem hatası yapmayan öğrenciler fark yarattı. Geometride ise modelleme becerisi öne çıktı. Ancak öğrenciler daha çok zamanı yönetmekte zorlandılar.

Türkçe sorularında sözcükte ve cümlede anlam, paragraf gibi konular üzerinden öğrencilerin okuma, anlama, yorumlama becerileri ölçüldü. Sorulardaki metinlerin eskiye nazaran kısa olması da dikkat çekti. Sosyal Bilimlerde ise tüm soruların orta seviyede olduğu gözlemlendi. Fen Bilimleri temel bilgileri sorgularken fizik alanındaki sorular, var olan bilgilerin günlük hayatla ilişkilendirilmesi üzerinden tasarlanmıştı. TYT’nin öğrenciden beklediği doğru okuma, doğru düşünce yürütme ve yorumlayabilme, zamanı doğru yönetme, hızlı ve hatasız işlem yapma becerilerini ölçen bir sınavdı.

Tek Soruda Birkaç Kazanım Birden Soruldu

Türkçe sorularında özellikle çeldiriciler, birbirine yakın seçenekler öğrencileri zorlarken aynı soru içerisinde birden fazla kazanımın aranması öğrencilere zaman kaybettirdi. Soruların zorluğundan çok zaman problemi öğrencilerin canını sıktı.

Tartışmalı Sorular Gözlenmedi

Güney Başak VİP Kurs Merkezi öğretmenleri beklendiği gibi 9 ve 10. sınıf ortak müfredatından gelen sorular olduğunu, pek bir sürprizle karşılaşılmadığını ve tartışmalı sorular bulunmadığını belirtti.

Süreyi Doğru Yönetenler Başarılı Olacak

Bu sınavda doğru analiz yapmak, akıl yürütmek, yorum yapmak gibi sorularla karşılaşan öğrenciler soruları çözememekten çok zamanı yetiştirememekten şiâayetçi. Özellikle Türkçe ve Matematik testlerinde süreyi doğru kullanabilmek çok zor… Ancak deneme sınavlarında süre yönetme stratejisinde uzmanlaşan öğrencilerin başarılı olması bekleniyor.

Güney Başak VIP Eğitim Kurumu YKS Kursu

Halk arasında üniversite sınavı olarak bilinen YKS, Güney Başak VİP Kurs Merkezi’nin en çok tecrübe sahip olduğu ve en başarılı olduğu alanlardan biri. Geçmişten bugüne çok sayıda öğrencinin hayalindeki üniversiteyi kazanmasına yardımcı olan Güney Başak VİP Kurs Merkezi’nin YKS kursları hakkında bilgi almak için 12. Sınıf Kurslar ve Mezunlar linkini tıklayabilirsiniz.