Anasayfa Medya Duyurular 2021 YKS Puanı Nasıl Hesaplanır? İşte Adım Adım YKS Puanı Hesaplama Rehberi
2021 YKS Puanı Nasıl Hesaplanır? İşte Adım Adım YKS Puanı Hesaplama Rehberi

2021 YKS Puanı Nasıl Hesaplanır? İşte Adım Adım YKS Puanı Hesaplama Rehberi

Hayalindeki üniversiteye yerleşebilmek için milyonlarca adayın yarışacağı YKS 2021’de öğrenciler sınavdan çıkar çıkmaz puanlarını hesaplayabilmek isteyecekler. İşte adım adım puan hesaplama rehberi.

YKS’de adayların işaretledikleri doğru ve yanlış yanıt sayısı ve boş bırakılan soru sayısını bilmeleri gerekiyor. YKS puanı TYT ve AYT için ayrı ayrı hesaplanacak.

Sınavda yer alan testlere verilen yanıtlar her alt test için ayrı ayrı değerlendirilecek. Adayların testlerden her birindeki standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanları şu şekilde belirlenecek:

  • Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkartılacak ve o testin ham puanı belirlenmiş olacak.
  • Lise son sınıfta okuyan adayların her testten aldıkları ham puanlar göz önünde bulundurularak o testin ortalaması ve standart sapması tespit edilecek.
  • Sınavın ardından ÖSYM Başkanlığı ya da yargı tarafından iptal edilmesine karar verilen sorular bu değerlendirmenin dışında tutulacak.
  • TYT’deki standart puanlar ile Tablo 1C’de bulunan ağırlıklar gözetilerek adayların ağırlıklı puanları hesaplanacaktır. Ağırlıklı TYT puanının hesaplanabilmesi için öğrencinin matematik veya Türkçe testinden en az 0,5 ham puan alması gerekecek. Bu koşulu sağlayamayan öğrencilerin ağırlıklı TYT puanı hesaplanmayacak.
  • Ağırlıklı AYT puanı kendi içerisinde en az 100, en çok 500 olan puanlara çevrilerek TYT puanı saptanmış olacak.
  • AYT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’de yer alan ağırlıklar gözetilerek adayların ağırlıklı puanları, (A-DİL, A-EA, A-SÖZ, ASAY) hesaplanacak. Ağırlıklı puan hesabı yapılabilmesi için adayların o testlerin en az bir tanesinden 0,5 ya da daha fazla ham puan alması gerekir. TYT puanı olmayan, hesaplanamayan veya TYT puanı 150’nin altında olan adaylar AYT’ye girmiş olsalar dahi SAY, EA, SÖZ, DİL puanları hesaplanmayacak.
  • A-SAY, A-EA, A-SÖZ, A-DİL puanlarının her biri kendi içerisinde 100’den 500’e kadar olan puanlara dönüştürülecek ve bu sayede SAY, EA, DİL ve SÖZ puanları oluşturulacaktır.
  • Liselerde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almayan ya da farklı bir müfredatta alan öğrenciler bu sorulardan muaf tutulacaklar. Bunun yerine felsefe alanından sorular çözecekler. Sosyal Bilimler testinde 25 soru yer alırken bu soruların ilk 15’i tüm öğrencilerin sorumlu tutulduğu sorular olacaktır.

Güney Başak VIP Kurs Merkezi YKS Kursları

Hangi üniversiteyi kazanacağımız geleceğimizi ve gelecekteki çevremizi şekillendiren kritik bir hayat dönemeci… Bu yüzden YKS’de başarılı olmak insan hayatında önemi yadsınamaz bir evre. Güney Başak VİP Kurs Merkezi, YKS alanındaki tecrübesi, kaliteli yayınları ve uzman eğitmenleriyle geçmişten bugüne çok sayıda öğrencisinin hayallerine ulaşmasına yardımcı oldu. Sizler de Güney Başak VİP Kurs Merkezi’nin YKS kursları hakkında fikir edinmek istiyorsanız şu linke tıklayabilirsiniz: guneybasak.com.tr/12-sinif-kurslar-ve-mezunlar