Anasayfa Medya Duyurular İşte Türkiye’nin En İyi 20 Devlet Üniversitesi
İşte Türkiye’nin En İyi 20 Devlet Üniversitesi

İşte Türkiye’nin En İyi 20 Devlet Üniversitesi

2023 YKS maratonunda tercih dönemine sayılı günler kaldı. Adana’da YKS başarısının değişmeyen adresi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları tercih heyecanı yaşayan adaylar için ülkenin en iyi 20 devlet üniversitesini ve taban puanlarını sıraladı.

20 Temmuz günü YKS sonuçlarının açıklanması bekleniyor. Sonuçların açıklanmasının ardından tercih heyecanı yaşanmaya başlayacak. Adaylar şimdiden okumak istedikleri okul ve programları araştırmaya başladılar. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü içerisinde yer alan URAP Araştırma Laboratuvarı, ellerindeki verilere göre ülkenin en iyi 20 devlet üniversitesini sıraladı.

Araştırmada öğretim üyelerinin ve öğrencilerin yayınladıkları akademik makaleler, bilimsel dokümanlar, doktoralar ve yayınların aldığı atıflar gibi kriterler göz önünde bulunduruldu. İşte URAP verilerine göre en iyi 20 devlet üniversitesi ve taban puanları…

Hacettepe Üniversitesi 337,38

Ankara’da eğitim veren Hacettepe Üniversitesi 1967 yılında kurulmuş ve cumhuriyet döneminin en köklü eğitim kurumlarından biri olmuştur.

İstanbul Üniversitesi 314,69

Bilindiği üzere Osmanlı İmparatorluğunun batılı anlamdaki ilk üniversitesi Darülfünun’dur. Darülfünun’un doğrudan devamı sayılan İstanbul Üniversitesi, kökenini Fatih Sultan Mehmet dönemindeki Sahn-I Seman medreselerine kadar dayandırmakta ve kuruluş tarihini de 1453’e kadar götürmektedir. Çeşitli isimlerle anılan bu kurum 1933 yılın da İstanbul Üniversitesi adını almıştır. 1933 yılı itibariyle ülkemizin tek üniversitesidir.

İstanbul Teknik Üniversitesi 293,31

Okulun kökeni 1773 yılında hayata geçirilen Mühendishane-i Bahri-i Hümayun’a kadar uzanır. Padişah III. Mustafa tarafından askeri mühendislik eğitimi verilmesi için kurulan okulun temel amacı gemi inşa subayları ve güverte subayları yetiştirmekti. Zaman içerisinde topçu ve istihkam subayları yetiştirmek için okula Mühendishane-i Berri-i Hümayun bölümü eklendi. Askeri eğitimin yanı sıra sivil eğitimin verildiği Hendese-i Mülkiye Mektebi de okula dahil edildi. Günümüzde okulun askeri kanadı Kara Harp Okulu ve Deniz Harp Okulu olarak eğitim hayatına devam ederken sivil kanat ise İstanbul Teknik Üniversitesi olarak yaşantısını sürdürüyor.

Ankara Üniversitesi 291,45

Genç Cumhuriyetin yeni hukuk reformlarını hayata geçirirken, genç hukukçular yetiştirmek için kurdukları 1925 tarihli Hukuk Mektebi, ilerleyen yıllarda Yüksek Ziraat Enstitüsü ve Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Tıp ve Fen Fakültelerinin de katılması ile birlikte 1946 yılında Ankara Üniversitesi adını aldı.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi 288,97

1956 yılında dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in öncülüğünde kurulan okul şüphesiz ülkemizin en başarılı eğitim kurumları arasında yer alır. Mersin’deki Deniz Bilimleri Enstitüsü ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü de ODTÜ bünyesinde eğitim vermektedir. İngilizce eğitim verilen okuldan bugüne kadar 120 binin üzerinde öğrenci mezun olmuştur.

Ege Üniversitesi 274,37

20 Mayıs 1955’te kurulan okul, Ege Bölgesinin ilk üniversitesi konumunda. Türkiye’nin de 5. üniversitesi olarak tarihe geçen okul, öğrenciler tarafından en çok tercih edilen üniversitelerden biri.

Gazi Üniversitesi 274,37

Gazi Üniversitesi Ankara’da 1926 yılında eğitim hayatına başladı. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olan Gazi Üniversitesi listemizin yedinci sırasında yer alıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi 263

1982 yılında kurulan Dokuz Eylül Üniversitesinde 18 Fakülte, 2 Yüksekokul, 1 adet Konservatuvar, 10 Enstitü, 2 Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve 49 adet Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunuyor.

Marmara Üniversitesi 258,97

16 Ocak 1883 yılında eğitime başlayan okul ilk mezunlarını 1887 yılında verdi. 1959 senesinde İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi adını alan okul 1982 senesinde Marmara Üniversitesi adını aldı ve eğitim hayatını sürdürüyor.

Atatürk Üniversitesi 255,11

Türkiye Cumhuriyetinde doğu illerini kapsayacak nitelikli bir üniversite kurma fikri Mustafa Kemal Atatürk tarafından ortaya atılmış fakat ilerleyen yıllarda İkinci Dünya Savaşının yarattığı koşullar yüzünden bu proje askıya alınmıştı. 1950 yılında yeniden gündeme gelen bu fikir için Ankara, İstanbul ve İstanbul Teknik Üniversitelerinin akademisyenlerinden seçilen 15 kişilik bir komisyon kuruldu. Doğu Üniversitesi Teknik Komisyonu farklı illerde fakülteleri bulunan ve merkezi de Van’da yer alan, geniş kapsamlı bir Doğu Üniversitesi kurulması yönünde fikir bildirdiler. Bu çalışmalar 1954 yılında Erzurum merkezli Atatürk Üniversitesinin kurulması ile tamamlanmış oldu.

İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa 254,99

2018 senesinde İstanbul Üniversitesinin bazı enstitüleri, meslek yüksekokulları, fakülteleri ve yüksekokulları üniversiteden ayrıldı. Sonrasında İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa ismiyle yeni bir üniversite çatısı altında eğitime devam etti.

Yıldız Teknik Üniversitesi 252,2

Yıldız Teknik Üniversitesi 1911 yılında tekniker ihtiyacını karşılamak için Paris’te eğitim veren Ecol De Conducteur model alınarak kuruldu. Okul başarılı eğitim hayatını sürdürüyor ve listenin 12. sırasında kendisine yer buluyor.

Fırat Üniversitesi 244,6

1967 yılında Elazığ Yüksek Teknik Okulu olarak hayata geçen kurum 1969 senesinde Elazığ Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisine dönüştürüldü. Fırat Üniversitesi büyümeye ve gelişmeye devam ederek listemizde 13. sırada yer aldı.

Erciyes Üniversitesi 244,3

1978 senesinde Kayseri Üniversitesi ismiyle kurulan okul 1982 yılında genişleyen yapısıyla Erciyes Üniversitesi adını aldı.

Selçuk Üniversitesi 242,26

Konya’da yer alan Selçuk Üniversitesi, geniş öğrenci kontenjanıyla öne çıkmaktadır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi 235,22

KTÜ Karadeniz Teknik Üniversitesi 1955 yılı itibariyle kurulmuştur. Okulun açılışı dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından gerçekleştirilmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi 234,69

1863 yılında Christopher Robert ve Cyrus Hamlin tarafından kurulan Robert Koleji Boğaziçi Üniversitesinin öncülü sayılmaktadır. Güney Kampüs bir aşırı aşkın bir süre boyunca Robert Kolej bünyesinde kullanılmıştır. 1971 yılında Boğaziçi Üniversitesi kurulmuş ve ülkemizin en başarılı ve saygın üniversitelerinden biri haline gelmiştir.

Çukurova Üniversitesi 229,15

1971 yılının 5 Ocak (Adana’nın Fransız İşgalinden Kurtuluş Yıl Dönümü) günü dönemin başbakanı Süleyman Demirel’in katılımı ile Çukurova Üniversitesinin temelleri atılmıştır. Üniversitenin nüvesini Ankara Üniversitesine bağlı olarak kurulan Adana Ziraat Fakültesi ve Atatürk Üniversitesine bağlı olarak kurulan Çukurova Tıp Fakültesi oluşturmuştur.

Akdeniz Üniversitesi 225,91

1982 senesinde Batı Akdeniz Bölgesinde eğitim vermekte olan yükseköğretim kurumlarının tek çatı altında birleştirilmesi ile kurulan Akdeniz Üniversitesinin merkezi Antalya’dadır.

Uludağ Üniversitesi 218,82

Bursa’da 1970 senesinde İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulan Bursa Tıp Fakültesi, Uludağ Üniversitesinin temelini oluşturmuştur. Bursa şehrinin ekonomik, sanayi alanında gelişmesi, nüfus artışının yaşanması ile birlikte 1969 yılında şehre bir üniversite kazandırma arzusuyla adımlar atılmıştır. Uludağ Üniversitesi günümüzde ülkemizin en başarılı devlet üniversiteleri arasında yer almaktadır.