Anasayfa Medya Duyurular LGS Öncesi Aileler Nelere Dikkat Etmeli
LGS Öncesi Aileler Nelere Dikkat Etmeli

LGS Öncesi Aileler Nelere Dikkat Etmeli

2021 LGS’ye bir haftadan az zaman kaldı ve heyecan dorukta. Bir milyonu aşkın 8. sınıf öğrencisini ve onların ailelerini ilgilendiren bu sınavda en az çocuklar kadar ailelere de görev düşüyor. Adana Güney Başak VİP Kurs Merkezi olarak LGS öncesinde aileler nasıl davranmalı, nelere dikkat etmeli, sizler için bir araya getirdik.

Geride bırakmaya hazırlandığımız eğitim yılı birçok nedenden ötürü zorlayıcı geçti. Öğrenciler pandemi koşulları nedeniyle başkalaşan eğitim sistemine uyum sağlamaya çabalarken diğer yandan da kendi hayatlarına yön verecek bir sınava hazırlanmaya çalıştılar. Evden çıkamamanın beraberinde getirdiği bunalım hali de bu zorluklara bir yenisini ekledi. Fakat tünelin sonu yaklaşıyor. Birkaç gün sonra sınav telaşı sona ermiş olacak. Peki son bir haftayı nasıl geçirmek gerek?

Çocuğunuza Sınav Taktikleri Vermekten Kaçının

Sınava dair taktikler vermek ailelerin işi değil. Bu konuyu profesyonellere bırakmanızda fayda var. Öğretmenlerin söyledikleri ve sizin telkinlerinizin arasında kalıp, kafasının karışmasına izin vermeyin.

Onunla Olumsuz Şekilde Konuşmayın

Çocuğunuzun sınavla ilgili yeterliliğine dair olumsuz sohbetler etmekten kaçının. Ona yeterince çalışmadığını, kışın daha çok çalışması gerektiğini söyleyerek moralini düşürmeyin. Çünkü geçmişe dair bu cümlelerin, çocuğun sınav kaygısını arttırmak dışında bir etkisi olmuyor.

Çocuğunuzu Yargılamayın

Çocuğunuzun yeterince çalışmadığını düşünebilirsiniz. Ancak bu hesaplaşma için artık çok geç. Onun mevcut koşullarda elinden gelenin en iyisini yapmış olduğunu kabullenin. Geçmişe yönelik hayıflanmalar çocuğunuza fayda sağlamayacaktır.

Onun Özgüvenini Besleyin

Sahte motivasyon sözcüklerinden uzak durup, çocuğunuza gerçekçi ve daha olumlu bildirimlerde bulunun. Çocuğunuzun kaydettiği gelişmelerin altını çizin.

Kendi Endişelerinizi Çocuğunuza Bulaştırmayın

Evin içerisinde yaşadığınız duygular aile bireylerinize de bulaşır. Telaşınız ve taşıdığınız endişe çocuğunuzun kaygı seviyesini arttırabilir. Bu kaygı da sınavda normal şartlarda yapabileceği net sayısının altına düşmesine yol açabilir.

Covid’e Yakalanan Aileler Dikkat

Yapılan bazı araştırmalarda aile içerisinde Covid nedeniyle rahatsızlık geçiren bir birey varsa, o ailedeki öğrencilerin sınav kaygısının daha yüksek olduğu görülüyor. Eğer böyle bir durum varsa çocuğunuz için profesyonel yardıma başvurabilirsiniz.

Çocuğunuzun Duyduğu Öfkeyi Kendi Üzerinize Alınmayın

Sınava bir hafta kala, çocuğunuz belki de hiç olmadığı kadar öfkeli, alıngan veya duygusal olabilir. Bu durumu kendinize karşı yapılan bir davranış gibi algılamayın ve bunun çok doğal bir süreç olduğunu unutmayın.

Çocuğun İçinde Bulunduğu Koşul ve İmkânları Görmezden Gelmeyin

Bu sene sosyal veya duygusal olarak avantajlı konumda olan öğrenciler daha avantajlı hale gelirken, hali hazırda dezavantajlı olan öğrenciler daha da geriledi. Derslerinde zaten başarılı olan çocuklar öğrenme becerilerini, meraklarını ve hırslarını korudular. Ancak başarısız öğrenciler pandemi koşullarının yarattığı olumsuz atmosfer yüzünden daha da zor bir duruma sürüklendiler. Sınava çalışmak ve dersleri takip etmek, bu öğrenciler için daha da zor hale geldi.

Aile yaşantısı sorunsuz ve aile desteğine sahip öğrenciler huzur ve güven ortamında sınava hazırlanırken, ailevi sorunları olan öğrenciler için her şey çok daha zor hale geldi.

Salgın sürecinde öğrenciler arasında sosyal ve ekonomik eşitsizlikler kendisini somut bir şekilde gösterdi. Evde kendisine ait bir odası, çalışma masası ve bilgisayarı olan öğrenciler sınava daha konforlu şekilde hazırlanma imkânı buldu. Bir odası olmayan öğrenciler ise okuldaki şartlarının bile gerisine düştü ve uzaktan eğitim sürecinde iki kat zorluk yaşadı.

Bu gibi nedenlerden ötürü çocuğunuzu başka öğrencilerle kıyaslamaktan kaçının. Çünkü her öğrenci kendi koşullarının sonucunda bir performans gösteriyor. Çocuğunuzun gösterdiği gelişimini elindeki olanaklara göre değerlendirin.

Unutmayın ki sınava hazırlık süreci, velilerin öğrencilerle birlikte yaşadığı bir süreç. Bu nedenle başarının veya başarısızlığın sorumluluğunu tümüyle çocuğunuzun üzerine yıkmayın. Adana Güney Başak VİP Kurs Merkezi olarak bu zorlu süreçten sonra 2021 LGS’ye katılacak tüm öğrencilere ve velilerine başarılar dileriz. Güney Başak VİP Kurs Merkezi’nin LGS, YKS, TYT-AYT ve okul derslerine takviye kursları ile ilgili olarak bizleri arayabilir veya Güney Başak internet sitesinden detaylı bilgi edinebilirsiniz.