Anasayfa Medya Duyurular LGS Öncesi Merak Edilen Sorular
LGS Öncesi Merak Edilen Sorular

LGS Öncesi Merak Edilen Sorular

LGS, bu yıl 4 Haziran tarihinde yapılacak. Sınava sayılı günler kala öğrenci ve velilerin merak ettiği sorular ve yanıtları Adana LGS hazırlık VIP kursu Güney Başak VIP Eğitim Kurumları Kurucusu Mehmet Akif Çörten sizin için cevapladı.

İyi bir üniversite için iyi bir liseye girmek şart mı?

Lise yılları, bireylerin kişiliğini şekillendiren ve ona yetişkin olduğunda kullanacağı değer ve becerileri kazandıran bir süreçtir. Kişinin dünyaya bakışı, değer yargıları, vizyonu lisede oluşur. Dünya vatandaşı olup olmama, yerel düşünüp global hareket edip edememe gibi sorularının yanıtı lisede şekillenir. Bu soruların sonunda ise hangi üniversiteye gideceği sorusu yer alır.

En yüksek puanla öğrenci alan lise, en iyisi midir?

Ülkemizde en yüksek taban puanla öğrenci alan liselerin en iyi lise olduğu düşüncesi hatalıdır. Taban puanları, örneğin 100 kontenjanlı bir lisede 100’üncü sıradan okula giren öğrencinin başarısı durumudur. Söz konusu liseye giren öğrencilerin sistemli çalışan ve başarı odaklı öğrenciler olduğu söylenebilir. Ama bu durum, okulun iyi bir okul olup olmadığı sorusuna cevap olmaz, en iyi öğrencilerin bulunduğu bir okul olduğu anlamına gelir.

En iyi okul nasıl anlaşılır?

Okulun iyi bir lise olarak kabul edilebilmesi için öğretmenlerinin uzun süredir orada görev yapması, okulun yurt dışı bağlantılarının olması, laboratuvar imkânı sunması, İngilizce eğitiminin iyi olması gerekir. Okul, öğrencisini IB, A Level, AP, CIE gibi sınav ve programlara da hazırlamalıdır. Bireye yereli iyi bilen ama globalde de rekabet edecek bir bakış açısı ve beceri kazandırmalıdır. Öğretmenler, alanlarındaki gelişmeleri takip eden, gelişmeye ve değişime açık, öğrencilerle ilişkileri güçlü kişiler olmalıdır.

Eğer bir lise, internet sayfasında yalnızca üniversite kazandırma başarılarını gösteriyor ve kişiye değer katacak beceriler kazandırdığından bahsetmiyorsa orası iyi bir lise özelliğini tam olarak barındırmaz. Çünkü liseyi, üniversiteye geçişte geçirilmesi gereken bir dönem olarak düşünmemek gerekir, lise kişinin kendini inşa ettiği ve kişisel özelliklerinin şekillendiği yıllardır.