Anasayfa Medya Duyurular LGS Sonrası Hayatı Normale Döndürmek İçin Ne Yapılmalı?
LGS Sonrası Hayatı Normale Döndürmek İçin Ne Yapılmalı?

LGS Sonrası Hayatı Normale Döndürmek İçin Ne Yapılmalı?

2023 LGS 4 Haziran günü gerçekleştirildi. Öğrenciler aylar boyu yoğun bir ders çalışma temposuyla sınava hazırlandı. Sınav heyecanının yerini sonuçlar ve tercihler aldı. Fakat aylarca ders çalışan, her gün yüzlerce soru çözen öğrencilerin şimdi kendilerini boşlukta hissetmeleri normal. Özellikle sınavı hayatın anlamı olarak gören öğrenciler şimdi ne yapacaklarını ve ne hissedeceklerini bilemiyorlar. Peki LGS sonrası yaşamı normale döndürmek için uzmanlar neler tavsiye ediyor? Adana’da LGS’nin başarılı adresi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları sizler için anlattı.

Sınav hazırlığı, belirli bir amaca yönelik çok yoğun bir süreç. Öğrenciler acımasız bir rekabet içerisinde gelecekleri ve hayalleri için mücadele ediyorlar. Aileler kimi zaman aşırı bir baskı yaratıyor. Bu da çok sayıda öğrencinin sınavı hayatın tek amacı gibi görmesine yol açıyor. Dolayısıyla sınavın ardından hem aileler hem de öğrencilerin hayatında doldurulması güç dev bir boşluk oluşuyor.

Olumsuz Duyguları Uzaklaştırın

Kimi öğrenciler sınavın ardından büyük bir rahatlama yaşarken bazıları da suçluluk, kızgınlık ve anlamsızlık gibi olumsuz duyguların esiri olabiliyor. Öğretmenler ve aileler çocuklarına gelecekten ve hayattan söz ederken tamamen sınav odaklı konuştukları için çocuklar sınavdan sonra kendilerine bir varoluş amacı bulmakta zorlanıyorlar. Halbuki onlara mutlu ve başarılı bir hayat inşa etmenin uzun ve zorlu bir yolculuk olduğunu, sınavdaki başarının ise bu yolda sadece bir basamak olduğunu anlatırsak, çocuklar boşluğa düşmek yerine yeni hedeflerine ilerleyebilirler.

Çalışma Saatlerinin Boşluğunu Kitaplarla Doldurun

LGS’ye giren öğrencilerin ergenlik dönemini yaşayan gençler olduğu unutulmamalı. Bu yaşlardaki bireyler dünyayı ve yaşamı sorgulama eğilimindedirler. Kendi kimliklerini inşa etmeye çabalarlar. Nasıl bir insan olmak istediklerini kendilerine sormaya başlarlar. Kimi doğayı sever, kimi edebiyata, kimi müziğe kimi sinemaya kimiyse spora ilgi duyar. Böyle zamanlarda ilgilendikleri alanlardaki büyük insanların biyografilerini okumak onlara yaşam yollarını çizmekte, olası acılar ve başarısızlıklarla başa çıkmakta yol gösterici olabilir. Biyografi okumak kolay ve eğlencelidir. Ancak aynı zamanda size oturduğunuz yerden hayat tecrübesi kazandırır.

Açık ve Yargılamayan Bir Dille Konuşun

Eğer çocuğunuz sınava dair bir hayal kırıklığı yaşıyorsa ailesi olarak yapmanız gereken onu yargılamak değil, anlamak. Çocuğun kendi üzüntüsünü yaşamasına müsaade etmeli ve kendi üzüntümüzü ona fazla yansıtmamalıyız. Zira siz üzüntünüzü yansıtmazsanız çocuğun yaşadığı hayal kırıklığını normalleştirmesi daha kolay olur. Aksine sizin üzüntünüzden de kendisini sorumlu tutar ve kendine olan öfkesi artmaya başlar. Bu da uzun vadede öz değersizlik hissi yaşamasına yol açar. Fakat hiçbir şey olmamış gibi davranmanızdan söz etmiyoruz. Açık bir dille konuşup üzüntüsünü paylaştığınızı ama birlikte üstesinden gelebileceğinizi söyleyin. Ona destek olun. Motive olmasını sağlayın.

Sınav Sonrası Neler Yapılmalı?

Sınavlar her daim stresli ve zorlu süreçlerdir. Ancak bu yıl sınava hazırlanan öğrencilerin psikolojik olarak daha çok yıprandığını söylemek yanlış olmaz. Bu kuşağı değerlendirirken ardı ardına hem pandemiyi hem de depremi yaşadıklarını unutmamak gerekir. Deprem koşullarında sınava hazırlanan öğrencileri yargılamadan önce iki defa düşünmeniz gerekir. Hem fiziksel, hem duygusal hem de zihinsel olarak yıpratıcı bir dönemden çıkan bu öğrencilere sınavın bir son değil, hayattaki çok sayıda basamaktan biri olduğunu anlatmalıyız. Uyku ve beslenme düzenlerine özen göstermeli, sosyal aktivitelerden geri kalmamasını sağlamalıyız. Hobilerine, sportif aktivitelerine ve arkadaşlarına zaman ayırması teşvik edilmelidir.

Siz de LGS ve YKS’de başarı için Güney Başak VIP Eğitim Kurumları ile tanışıp hayallerinize kanat açabilirsiniz.