Anasayfa Medya Duyurular LGS’ye Sayılı Günler Kala Ne Yapmalı?
LGS’ye Sayılı Günler Kala Ne Yapmalı?

LGS’ye Sayılı Günler Kala Ne Yapmalı?

LGS’ye yaklaşık 10 günlük bir süre kaldı. ‘Bu vakitten sonra artık bir şey olmaz’ demeyin, çünkü hala yapılacak çok şey bulunuyor. Uzmanlar bu günlerde konulara bir kez daha göz atmanızı tavsiye ediyor. Bu dönemde özellikle ihtiyacınız olan konularda hatırlatıcı kısa notlar hazırlanması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, böylece bütün konular yerine ihtiyaç duyulan konular tekrar edilerek nokta atışı yapılmış olunacağını belirtiyor.

Adana LGS hazırlık kurslarından Güney Başak VİP Kurs Merkezi’nin kurucusu Mehmet Akif Çörten, yaklaşan sınav öncesi öğrencilere ihmal etmemeleri gereken uyarılarda bulundu. Öğrencilerin artık son düzlüğe girdiklerini vurgulayan Çörten, uyarılarını ise şöyle sıraladı:

  • Sınav hazırlık sürecinin artık son 10 gününe girdik. Bu aşamadan sonra da bu süreci doğru yöneterek nihayetlendirmek gerekiyor. Dolayısıyla bu dönemde ilk olarak öğrenciler varsa konu eksiklerini tamamlamalı, ardından da bildiği konuların tekrarını yapmalılar. Daha sonra da konularla ilgili sorular çözerek konuları pekiştirmeliler. Öğrenciler bu dönemde daha fazla deneme çözmeli. Özellikle de saat tutarak branş denemeleri ve tam denemeler çözülmeli. Böylece süreyi iyi kullanma becerisi artar ve sınav heyecanı da azalır.
  • MEB uzmanlarının hazırladığı çalışma soruları örnek sorular mutlaka çözülmeli.
  • Sınav gününe kadar öğrencileri fiziken zorlayacak futbol, basketbol gibi oyunlardan uzak durulmalı.
  • Mümkünse bu hafta evden çıkılmamalı. Hafta sonu tatili ve piknik gibi gün boyu dışarıda bulunmayı gerektiren faaliyetlerden uzak durulmalı.
  • Yemekler evde yenilmeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli.
  • Sınav esnasında dışarıdaki gürültülerden rahatsız olmamak için, evde deneme çözerken diğer odada yaşam normal devam etmeli, yani televizyon açık olmalı, aile fertleri çekinmeden normal konuşabilmelidir. Bu, sınav şartlarına daha iyi uyum sağlayabilme konusunda faydalı olacaktır.

Ebeveynler Güven Verici Tutum Sergilemeli

Bu dönemde aileler çocuklarını iyice strese sokacak üsluptan kaçınmalı. Olumsuz eleştirilerden ziyade yapıcı ve güven verici bir üslup takınılarak çocukların kendilerini rahat hissetmeleri sağlamalı.

Sınav sonucu ne olursa olsun onu seveceğinizi çocuklarınıza gösterin. Çocuklarınızla yapacağınız motivasyon konuşmalarında, ‘Biz bu süreçte her konuda senin yanındayız. Senin başarılı olmanı istiyoruz. Ama bu sınav hayatın sonu değil. Her zaman ikinci bir yol vardır. Sen sınavda elinden geleni yapmaya çalış yeter.’ gibi bir üslup kullanılmalıdır. Yapıcı ve gücen verici tutum öğrencilerin kendilerini rahat hissederek streslerinin ortadan kaybolmasına vesile olacaktır.

Bu Sene Yüzdelik Dilimler Değişti

LGS Sözel Bölüm’de toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika süre tanınacak. Sayısal Bölüm’de ise toplam 40 soru için 80 dakika süre verilecek.

İki sınav arasında ise 45 dakika süre olacak. Türkçe, Matematik, Fen sorularının puanı 4 olacak ve her doğru soru 4 ile çarpılacak. Yabancı Dil, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularının katsayısı ise 1 puan olacak. Bu yıl kontenjanların azalması nedeniyle yüzdelik dilimler geçtiğimiz seneye göre değişecek.

Sınavda öğrencilere okuduğunu anlama, yorumlama, sonuç çıkarma, analiz yapma, problem çözme, eleştirel düşünme, bilimsel süreç ve benzeri becerilerini ölçecek sorular yöneltilecek. Bakanlık daha önce Türkçe dersinde dil bilgisi sorularının olmayacağını açıklamıştı.