Anasayfa Medya Duyurular LGS’de Başarıyı Getirecek 10 İpucu
LGS’de Başarıyı Getirecek 10 İpucu

LGS’de Başarıyı Getirecek 10 İpucu

Milyonlarca 8. sınıf öğrencisinin heyecanla beklediği LGS sınavına sayılı günler kaldı. Öğrenciler, geleceklerini belirleyecek liselere girmek için sabırla sınava çalışmaya devam ediyor. Peki 4 Haziran’da yapılacak LGS’de başarılı olmak için ne yapmalı? Adana LGS hazırlık kursu Güney Başak VIP Eğitim Kurumları, LGS’de başarılı olmak için 10 ipucuyu sizlerle paylaşıyor.

Çok Çalışmak Değil, Verimli Çalışmak

Sınavlara hazırlık sürecinde özellikle aileler çocuklarının ders başından kalkmamasını ister. Halbuki bu doğru bir davranış değildir. Öğrenciler çok çalışmaktansa verimli çalışmanın yolunu aramalı. Öğrenci kendi ders çalışma rutinini oluşturmalı, öğrenci kendi dikkat süresini belirleyip molalar eşliğinde kendi çalışma prensibini ortaya koymalı. Ders çalışma ile birlikte stresini atabileceği, moral bulabileceği hobileri ve aktivitelerinden geri kalmamalı.

Hedef Belirlemek Önemli

Öğrencilerin en büyük hatalarından biri hedef belirlemeyip, gelecek puana göre bir yeri seçme düşüncesidir. Başarı için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmeli. Uzun vadeli hedeflere giden yolda kısa vadeli hedefleri başarmak önemlidir. Bu yılgınlığı önler, öğrencinin daha zinde kalmasını sağlar.

Ders Çalışma Programına Uyulmalı

Öğrenci mutlaka bir ders çalışma programı hazırlamalı, bu programa uymaya çalışmalı. Hazırlanan programa uyulmuyorsa o program öğrenci için uygun değil demektir. Örneğin her gün 250 soru hedefi koyup bunu başaramamak ilerleyen zamanlarda boş vermişliğe neden olabilir. Onun için gerekiyorsa önce 50 hedefi konulmalı, sonra zamanla bu sorular artırılmalıdır.

Stres İle Başa Çıkabilmeli

Sınav döneminde öğrencileri birçok ruh haline bürünür. Bunların en etkili olanlarından biri strestir. Öğrenci bir sınavda başarılı olup özgüveni artırırken, kötü geçen bir sınavda ise başarısız olup özgüveni yerlerde gezebilir. Bu tür durumlarda stres ortaya çıkar. Öğrenci bu tür durumların normal olduğunu bilmeli, bu yoğun süreçte başarı kadar başarısızlığın da olduğunu bilerek stres yönetimini doğru bir şekilde sağlamalı. Bunun için gerekiyorsa psikolojik destek alınmalıdır.

Tatilleri İyi Değerlendirin

Öğrenciler için yaz tatili, ara tatil ve bayram tatili gibi dönemler önemlidir. Bu dönemlerde tatil yapabilmek kadar ders çalışıp rakipleri ile arayı açması gerekir. Tatillerde öğrenciler dinlenmeyi ihmal etmeden eksik konuları gidermelidir.

Teknolojiye ‘Hayır’ Diyebilmeli

Günümüzde öğrencileri en çok etkileyen dış unsurlardan biri teknolojidir. Artık elinden telefon veya tabletini düşürmeyen, teknoloji bağımlısı nesiller yetişmeye başladı. Başarı için özellikle sınav dönemindeki çocukların teknolojiye ‘hayır’ diyebilmeleri önemlidir. Teknolojinin eğlenceli olduğu ancak özellikle geleceğin şekilleneceği bir dönemde dikkat dağıtacak dış unsurlara karşı dikkatli olmaları konusunda çocuklarla konuşulmalı. Çocukların dikkatini dağıtacak bu unsurlar çalışma alanlarından uzak tutulmalı.

Test ve Denemeler İyi Analiz Edilmeli

Çocukların başarısında, başarının sürekliliğinde test ve deneme sınavlarının takibi önemlidir. Özellikle sınav sonrası yapılacak incelemelerle çocukların hangi konularda başarılı olduğu, hangi konularda başarısız olduğu tespit edilmeli. Yapılan yanlışlar iyi çözümlemeli. Yanlışın nedenin bilgi eksikliğinden mi yoksa dikkat eksikliğinden mi olduğu tespit edilmeli. Öğrenci kendi yanlışını bulduktan sonra soruyu tekrar çözmeli. Bu noktada kendinden çözümlü kitap ve denemeler yararlıdır.

Sınavda Bir Stratejiniz Olsun

Her öğrencinin bir çalışma tekniği olması gerekir. Başarı için bu şarttır. Yani sınava hangi dersten başlayacağınız, hangi derse ne kadar süre vereceğinizi bilmeniz gerekir. Bunun için sene içerisinde gelişen çalışma prensibiniz yol gösterici olacaktır.

MEB Kazanım Testleri ve Yeni Nesil Sorular Çözülmeli

Sınav hazırlık süreci için belki yüzlerce kaynaktan yüzlerce çeşit soru tipi önümüze geliyor. Halbuki soruları hazırlayan MEB. Sınav sürecinde MEB öğrenciler için kazanım testleri hazırlar. Mutlaka bu kazanım testleri çözülmeli. Çünkü bu testler öğrencinin sınav formatına hazırlanmasına katkı yapar. Ayrıca sınava hazırlanırken aynı kaynaklardan sorular çözmek yerine farklı kaynaklardan farklı soru tiplerini çözmek de katkı sunacaktır.

Hızlı ve Dikkatli Okuma Önemli

Öğrencilerin sınavlarda en çok şikayetçi oldukları şeylerden biri sınavı yetiştirememek. Bu nedenle soruların bir seferde okunup anlaşılması önemlidir. Özellikle paragraf sorularına takılıp kalmamak gerekiyor. Öğrencinin diğer sorulara yeterli zaman ayırabilmesi için bir seferde okuyup anlaması lazım. Hızlı ve dikkatli okuma, anlama becerisi kazanma sınavda zaman yönetimini de olumlu etkiler. Bunun için de sınav öncesi bol bol kitap okumanın yanında bol bol paragraf testi çözmek de faydalı olacaktır.