Anasayfa Medya Duyurular Online-Eğitim Nedir, Nasıl Yapılır?
Online-Eğitim Nedir, Nasıl Yapılır?

Online-Eğitim Nedir, Nasıl Yapılır?

Gelişen teknoloji ile birlikte eğitimde de bir çok yenilik yaşanmaya başlandı. Bunlardan biri de online-eğitim. Özellikle koronavirüs (Covid19) salgını sonrası hayatımıza daha da çok giren online-eğitim birçok fırsatı da beraberinde getiriyor. Peki online-eğitim nedir, faydaları nelerdir, bu sistemde dersler nasıl işlenir gelin haberimizde birlikte bakalım.

Online eğitim, ders veren kişi ile öğrencinin aynı ortamlarda bulunmadığı eğitim sistemini anlatır. Bu sistemde öğretmen internet üzerinden ders verir, öğrenci ise mobil, bilgisayar veya ayrı bir araç kullanarak uzaktan eğitim alır.

Online-Eğitim’de Dersler Nasıl İşlenir?

Online-eğitim; video, ses, grafik, bilgisayar, çoklu ortam teknolojisi gibi araçlar kullanılarak sisteme internet üzerinden bağlanılarak yapılır. Bu sistemde dersler eğitim kurumlarının belirlediği 3 yöntem ile işlenebilmektedir. Bunlar; eş zamanlı, eş zamansız (ayrı zamanlı) ve karma modeldir.

Eş Zamanlı Model: Bu modelde öğretmen internet üzerinden sanal sınıfta canlı yayın başlatır ve öğrencilerde aynı zamanlı olarak derse iştirak ederler. Bu sistemde öğrenciler sınıftaymış gibi öğretmenlere anlamadıkları yerde soru sorabilir ve derse interaktif katılım sağlayabilirler.

Eş Zamansız (Ayrı Zamanlı) Model: Bu modelde ise eğitim kurumu internet üzerinden ders kitapları, testler, video ve ses dosyaları gibi dokümanları öğrencilerin hizmetine sunar. Böylece öğrenciler istedikleri zaman ve mekânda internet üzerinden bütün dokümanlara ulaşarak bireysel olarak ders çalışabilir.

Karma Model: Bu sistemde ise eş zamanlı ve ayrı zamanlı modeller aynı eğitim programı içerisinde öğrencinin hizmetine sunulur.

Online-Eğitim’de Sınavlar Nasıl Yapılır?

Online-eğitim internet tabanlı eğitim olduğu için sınavlar da internet üzerinden yapılacak demektir. Dolayısıyla bu sistemde sınavlar, eğitim kurumu tarafından belirlenen ve öğrencilere daha önceden duyurulan kurallar göz önünde bulundurularak yapılmaktadır.

Online-Eğitim’in Avantajları

  • Eğitimde fırsat eşitliği oluşturur.
  • Fiziksel engelli öğrencilere daha rahat eğitim imkânı tanır.
  • Zaman ve mekândan bağımsız olması nedeniyle bölgesel ve coğrafi engelleri de ortadan kaldırır.
  • Çalışmak, evlilik, çocuk sahibi olmak veya başka nedenler online-eğitimlere katılmayı engellemez.
  • Öğrenciler anlamadıkları konularını istediği sayıda tekrarlar. Bu nedenle her bir öğrenenin kendi hızında öğrenmesini sağlar.
  • Hizmet içi eğitimler için ekonomik bir alternatiftir.
  • Öğretim ortamı ve ders dokümanlarına sınırsız erişim sağlar.
  • Ekonomik ve tekrar kullanılabilir dokümanları ile ortak ders içeriği sunar.
  • Örgün eğitimde ortaya çıkan ulaşım, barınma, beslenme gibi harcamaları ortadan kaldırır.