Anasayfa Medya Duyurular Sınavlara Hazırlanırken Sabahlamaktan Kaçının!
Sınavlara Hazırlanırken Sabahlamaktan Kaçının!

Sınavlara Hazırlanırken Sabahlamaktan Kaçının!

Çoğumuz bir hedefe konsantre olup çalışırken sabahlama hatasına düşeriz. Oysa uzmanlar özellikle sınavlara hazırlık sürecinde sabahlama alışkanlığının verimi düşürdüğü görüşünde. An itibariyle LGS ve YKS’ye hazırlanan öğrenciler son dönemece girmiş durumdalar. Heyecan dolu geri sayım sürüyor. Sınava bu kadar az zaman kalmışken ne yapmalıyız? Nelerden kaçınmalıyız? Adana’nın önde gelen özel dershanesi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları uzmanların öğrencilere tavsiyelerini sizler için derledi.

Çoğumuz sınava az zaman kala kendimizi her şeyden soyutlayıp tamamen sınava odaklanırız. Ancak bu bir hatadır. Özellikle bu kadar az zaman kala kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan eğlenceli aktivitelere zaman ayırmanız yararınıza olacaktır. Bu sayede üzerinizde biriken kaygı ve stresi azaltmış, sınava daha pozitif enerjiyle girmiş olursunuz.

Çay ve Kahve Tüketimini Azaltın

Uzun süren masa başı çalışmalarının vazgeçilmez eşlikçisi çay ve kahvedir. Ancak bunu abartmamak gerekir. Yağlı ve tuzlu gıdaları azaltıp yerlerini meyve ve sebzelerle doldurmak fayda sağlar. Uyku düzenimize zarar veren ve kaygı duygusunu tetikleyen kafein içerikli içeceklerden de mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor.

Geç Saatlere Kadar Çalışmak, Verimli Çalıştığınız Anlamına Gelmez

Öğrencilerin son haftalarda kendilerini sınav günü uyanacakları saatte uyanmaya alıştırması gerekir. Aksine sınav sabahı yorgun ve uykusuz olma tehlikesi ile karşı karşıya kalırsınız. Uzmanlar sınava hazırlanan bir öğrencinin günde 8 saatten az ve 9 saatten fazla uyumaması gerektiğinin altını çiziyorlar. Bu zorlu süreçte sosyal ilişkilerinize ve hobilerinize de zaman kalacak şekilde günü planlamalısınız. 50 dakika ders çalışıp 10 dakika mola vererek konsantrasyonunuzu sürdürebilirsiniz.

Sınavı bütün hayatınızın şekilleneceği iki saatlik korkunç bir zaman dilimi olarak görmekten vazgeçin. Bu sınav sizin ne kişisel değerinizi ne de zekanızı tespit edemez. Sınav belirli bir zaman diliminde gösterdiğiniz bilişsel performansı ölçer. Sınavı sürekli olumsuz cümlelerle eşleştirirseniz negatif bir havaya kapılırsınız. Oysaki sınavı hayallerinize giden yoldaki son durak olarak görüp, heyecan ve şevkle ilerlemelisiniz.

Kaygılar ve olumsuz düşünceler sizi etkisi altına aldığında nefes egzersizleri uygulayın. Böyle zamanlarda yürüyüş yapmak da iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Deneme sınavlarını yalnızca aldığınız puan üzerinden değerlendirme hatasına düşmeyin. Deneme sınavları, sınav anına kadar eksiklerimizi gidermek için kullandığımız bir çeşit öz denetim yöntemidir. Eğer yanlışlarımızın çıktığı konuları tespit edip tekrar etmiyorsak deneme sınavı çözmemizin de çok bir anlamı kalmaz.

Unutmayın, stres ve kaygılar belleğimizin kapasitesini düşürür. Sınavda başarılı olmak için bu duyguları mümkün olduğuna kontrol altına almaya gayret göstermemiz gerekir.

LGS’de ve YKS’de başarıya giden yol Güney Başak VIP Eğitim Kurumları ile sınav süreçlerine dair en yeni gelişmelere anında ulaşmak için bizi takip edin.