Anasayfa Medya Duyurular YKS’de Tercihler Başladı?
YKS’de Tercihler Başladı?

YKS’de Tercihler Başladı? Üniversite Tercihi Nasıl Yapılır?

Milyonlarca öğrencinin geleceğini şekillendiren en önemli dönüm noktalarından biri olan üniversite tercihleri 5 Ağustos itibariyle başladı. 20 Ağustos’a kadar sürecek olan tercih sürecinde AYT ve YDT oturumlarında 180 ve üzeri puan alabilen öğrenciler, 4 yıllık eğitim veren lisans programları için tercih yapma hakkına sahip. Tercih işlemleri ise bu yıl da geçmişte olduğu gibi ÖSYM’nin resmi sitesinde yer alan Aday İşlemleri Sistemi üzerinden gerçekleştirilebilecek. Tecrübesi, kaliteli yayınları ve bilimsel eğitim anlayışıyla YKS’de fark yaratan Güney Başak VİP Kurs Merkezi’nden üniversite tercihleri ile ilgili bilmeniz gereken her şey…

YKS (Üniversite) Tercihleri Ne Zaman?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptıkları değişikliğin ardından 5 Ağustos’tan 20 Ağustos gecesi saat 23.59’a kadar öğrencilerin tercih işlemlerini gerçekleştirebileceğini duyurdu.

YKS Tercih Kılavuzu Yayında

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’ün resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, YKS tercih kılavuzunun güncellenmiş halinin ÖSYM resmi web sitesinde yayınlanmış olduğunu ve tercihlerin aday işlemleri sistemi üzerinden gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

Üniversite Tercih İşlemleri Nasıl Yapılır?

Öğrenciler 20 Ağustos 2021 gecesi saat 23.59’a kadar aday işlemleri sistemine girip tercih işlemlerini gerçekleştirecekler. Kılavuz bu yıl basılmayacak ve dağıtılmayacak. TC. Kimlik Numaraları ve ÖSYM şifreleri ile bireysel olarak tercih işlemlerini yapacak olan öğrenciler internet dışında posta veya fax gibi yöntemlerle tercih yapamayacaklar.

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerek?

Geçtiğimiz yıllarla kıyaslandığında puanlar düşük gelmiş olsa da adayların başarı sıralamaları yükselmiş durumda. Barajı geçemeyen öğrenci sayısının fazlalığı kontenjanların boş kalmasına neden olacak. Bu yüzden geniş aralıklı bir liste oluşturmakta fayda var.

Başarı Sıralamanızın Üzerindeki Bölümleri De Yazın

Yazacağınız üniversite hakkında bilgi almak son derece önemli. Bununla birlikte başarı sıralamanızın üzerinde yer alan 5 veya 6 bölüme tercih listenizde yer verebilirsiniz. Bu yıl mutlaka yerleşmek istiyorsanız, listenizde başarı sıralamanızın yüzde 35’e kadar gerisinde yer alan bölümleri de yazın. Bu sayede kendinizi garantiye almış olabilirsiniz. Ancak yerleşseniz dahi kayıt yaptırmayı düşünmediğiniz okullara tercih listenizde asla yer vermeyin. Bu bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanınızın yarı yarıya düşmesine neden olacaktır.

Meslek Lisesi Öğrencileri Dikkat!

MTOK sisteminin en büyük avantajı bildiğiniz gibi daha düşük puanlarla fakültelere yerleşebiliyor olmak. Ancak bir şartı var. O da lisede okuduğunuz bölüm ve üniversitede yerleşmek istediğiniz bölümün birbiriyle bağlantılı olması. Sınav sonuç belgenizde yer alan ek puanlı kısımdaki verilere göre tercih yapmak, yerleşme şansızınızı arttıracaktır.

Okul Birinciliği Kontenjanı

Pek çok üniversite okul birincileri için özel kontenjanlar açıyor. Yani eğer okulunuzu birincilikle bitirdiyseniz, puanınız tutmasa dahi yüksek puanlı bir okula yerleşme şansınız var. Ancak tercihleri doğru yapmakta fayda var. Hatalı tercihler nedeniyle her yıl çok sayıda okul birinciliği kontenjanı boş kalıyor.

Yatay Geçiş Olanağı

Özellikle yüzde 80’e kadar benzer içerik sunan bölümler arasında tercih yapmakta zorlanan adaylar, yatay geçiş yapabileceklerini unutmamalı.