Anasayfa Medya Duyurular YKS Sonuçları Açıklanıyor! On Adımda Doğru Tercih Nasıl Yapılır?
YKS Sonuçları Açıklanıyor! On Adımda Doğru Tercih Nasıl Yapılır?

YKS Sonuçları Açıklanıyor! On Adımda Doğru Tercih Nasıl Yapılır?

YKS’ye katılan milyonlarca aday heyecanla sonuçların açıklanacağı 20 Temmuz tarihini bekliyor. Adana’da YKS başarısının değişmeyen adresi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları, adayların tercih aşamasında en sık yaptığı hataları, doğru tercih yapmanın püf noktalarını sizler için anlattı. Adayların en çok düştüğü hata ise üniversitelerin ve bölümleri detaylı şekilde incelemeden tercih etmeleri…

Rehberlik uzmanları adayların büyük çoğunluğunun sonuç belgelerini doğru şekilde yorumlayamadıklarını söylüyor. Bazı bilinçli adaylara komik gelse de halen daha puan türlerini, başarı sıralamalarını ve yerleştire puanlarını birbirine karıştıran adaylar var.

ÖSYM’nin resmi web adresi üzerinden yayınladığı kılavuz ise pek çok öğrenci tarafından incelenmiyor. Kılavuzu dikkatlice okumayan adaylar bölümlerin özel koşullarının da farkına varamıyorlar.

Özellikle başarı sırasına değil de puanına göre tercih yapmak da yaygın ve büyük bir hata. Ancak tercih yaparken dikkat edilmesi gereken şey puan değil başarı sırası.

Ortaöğretim başarı puanının ne gibi durumlarda kırılacağı da pek çok öğrenci için bir muamma.

Toplumdaki en yaygın yanlışlardan biri de tercih listesi hazırlarken okulları en çok istediğimizden en az istediğimize doğru değil de en yüksek puanlıdan düşük puanlıya doğru sıralamak. Bu hata bizi daha çok istediğimiz bir okula yerleşmekten alıkoyacak kadar vahim bir hata. Peki, YKS’de doğru tercih nasıl yapılır? Adana’da YKS kurslarının öncü ismi Güney Başak VIP Eğitim Kurumu sizler için anlattı.

YKS’de Doğru Tercih Nasıl Yapılır?

1 - Kendinizi Tanıyın

Seçeceğiniz okulu veya mesleği belirlerken kendinize kulak vermeniz gerekir. Kişisel özelliklerinizin mesleğin gerektirdiği özelliklerle uyumlu olup olmadığını düşünün. Meraklı mısınız, sabırlı mısınız, soğukkanlı mısınız? Bu ve benzeri soruları kendinize sorarak karar verebilirsiniz. Bunun dışında kişisel yetenekleriniz ve ilgi alanlarınızı muhakkak hesaba katın.

2 – Puanlarınızı Değil Başarı Sıralamanızı Dikkate Alın

Tercih yaparken puanlara göre hareket etmek son derece yanıltıcı bir hatadır. Sonucunda adayın açıkta kalmasına neden olabilir. Sınav sonuç belgenizi doğru analiz etmek için Y-SÖZ, Y-EA, SAY, Y-DİL puanlarınızın karşılığındaki başarı sıralamanıza göre tercihte bulunun.

3 – Tercihlerinizi İsteklerinize Göre Sıralayın

“Puanım boşa gitmesin” gibi bir cümleyi daha önce duydunuz mu? Muhtemelen bu cümleyi kuran birisi büyük bir hata yapmak üzeredir. Örneğin okumak istediği okul ve bölüm 18 binden öğrenci almasına karşın, 14 bininci sıradaki bir aday, bu okulun önüne 14 binle öğrenci alan bir okul yazmamalıdır. İstediği okuldan mahrum kalıp, istemediği bir okula yerleşmenin açıklaması “puanım boşa gitmesin” olamaz.

4 – İstemediğiniz Bir Programı Listenize Almayın

24 tercih hakkının tamamını kullanmak zorunda olmadığınızı unutmayın. İstemediğiniz bölümleri son sıraya bile yazmayın. Yerleşmeniz halinde kayıt yaptırmasanız bile bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanınızın katkısının yarıya düşeceğini hatırlayın.

5 – Kontenjan Karşılaştırması Yapın

Bir programın kontenjanında yaşanan artış veya azalma o programın taban sıralamasını da etkileyecektir. Kontenjanda bir artış varsa geçen yılki başarı sırasından daha düşük bir sıradaki adayın programa yerleşme şansı doğacaktır.

6 – Kılavuzda Yer Alan Özel Koşulları Dikkat Edin

Adaylar çoğu zaman kılavuzda yer alan özel açıklamaları okumuyorlar. Puan veya başarı sıranız uygun olsa bile bazı bölümlerin özel koşulları vardır. Örnek vermek gerekirse pilotaj bölümü için boy ve kilo şartı olduğunu fark etmeden tercihte bulunma hatasına düşmeyin.

7 – Yeni Açılan Programlara Göz Atın

Yeni açılan programları kılavuzdan kontrol edin ve isteklerinizle örtüşen programları listenize eklemeyi düşünün.

8 – İsmi Değişen Bölümleri Kontrol Edin

Bazı üniversitelerde bölüm isimleri değişikliğe uğrayabiliyor. Bu gibi durumlarda bölümlere dair puan veya başarı sırası görünmüyor. Yani yanıltıcı bir durum söz konusu olabiliyor. Böyle durumlarda geçtiğimiz yılın kılavuzunu da kontrol ederek hatalı bir tercih yapmaktan kurtulabilirsiniz.

9 – Kontenjanı Dolmayan Bölümlere Dikkat!

Karşısında puan veya başarı sırası yazmayan bölümlerin bazıları yeterince talep olmadığı için kontenjanları boş kalmış bölümlerdir. Bu bölümleri de tercih yaparken hesaba katabilirsiniz.

10 – Tercihlerinizi Mutlaka Uzman Bir Rehber Öğretmene Gösterin

Tercihler kritik öneme sahip bir konu. Pek çok insan kendisine eğitim koçu diyerek YKS tercihleri hakkında fikir sunabiliyor. Eğer danıştığınız kişi uzman bir rehber öğretmen değilse mağdur olma ihtimaliniz yüksek. Tercihlerinizi kendiniz yapsanız bile bir rehber öğretmene danışmanızı tavsiye ediyoruz.

YKS Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Teknik Konular

İlk iki veya üç sırayı kendi başarı sıranızın üzerinde kalan programlarla doldurabilirsiniz. Orta sıralara geldiğinizde yerleşme ihtimalinizin en yüksek olduğu, başarı sıranıza yakın olan programları yazın. Sıralama isteklerinizle doğru orantılı olsun. Okumak istemediğiniz, yerleşseniz bile gitmeyi düşünmediğiniz programlara asla tercih listenizde yer vermeyin. Zira bu gelecek yıl sınav puanınıza eklenen ortaöğretim başarı puanınızın katkısını yarı yarıya düşürecektir. Unutmayın eğer herhangi bir programa yerleştiyseniz ek yerleştirmelerde başvuru hakkınız olmayacaktır. Özel koşulları gözden kaçırmadan hareket edin ve herhangi bir başarı sırası görünmeyen, yeni açılan bölümleri de istek sıralamanıza göre listenize alın.

Güney Başak VIP Eğitim Kurumları ile YKS’ye dair gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi takip edebilirsiniz.