Anasayfa Medya Duyurular YKS Tercih Dönemi Başlıyor… İşte Merak Edilen On Soru…
YKS Tercih Dönemi Başlıyor… İşte Merak Edilen On Soru…

YKS Tercih Dönemi Başlıyor… İşte Merak Edilen On Soru…

2023 YKS için üç buçuk milyonun üzerinde rekor bir başvuru sayısına ulaşıldı. Ancak üniversitelerde adayları bekleyen kontenjan sayısı 1 milyon 111 bin. Hal böyle olunca pek çok kişi tercihler sonrasında umduğunu bulamayacak. TYT oturumu için başvuran adayların yüzde 84,92’si, YDT oturumu için başvuran adayların yüzde 51,18’i, AYT oturumuna başvuranların ise yüzde 76,97’si sınava girdi. Tercih işlemleri 27 Temmuz ve 8 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Adana’da YKS başarısının değişmeyen adresi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları YKS hakkında merak edilen 10 soruyu sizler için cevapladı.

1 – Üniversite Kontenjanları Belli Mi?

Evet. 2023 yılı itibariyle üniversitelerde toplamda 1 milyon 111 bin adet kontenjan bulunuyor. Ön lisans kontenjanları 388 bin, lisans kontenjanları 465 bin seviyesinde. Yani örgün öğretim programları için kontenjan 853 bin. Buna açıköğretim ve uzaktan öğretim programlarının kontenjanları da eklendiğinde sayı bir milyonun üzerine çıkıyor.

Şehit ve gazi yakınları, 34 yaş üstü kadın adaylar ve depremzede adaylar için ayrılan ek kontenjanlarla birlikte sayı 1 milyon 111 bin düzeyine ulaşıyor.

Bu yıl ilk kez 34 yaşını tamamlayan kadın bireyler için lisans ve ön lisans programlarında kontenjanlar ayrıldı. Öncesinde üniversiteye gitme şansı bulamayan kadınlar için ayrılan kontenjan sayısı toplamda 21 bin 42.

2 – Depremzede Adaylar İçin Ayrılan Kontenjanlar Nasıl Belirlendi?

Ülkemizin 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığı büyük deprem felaketinden etkilenen Adana, Diyarbakır, Hatay, Kilis, Osmaniye Adıyaman, Elazığ, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa ve Sivas’ın Gürün ilçesinde yaşayan adaylar için merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programlarda özel kontenjanlar ayrıldı. Deprem bölgesindeki bu illerde yer alan devlet üniversitelerinin normal kontenjanlarının üzerine ek yüzde 25 kontenjan ayrıldı.

Bunun yanı sıra vakıf üniversitelerinde de her bir program için bir adet burslu kontenjan ayrılmasına karar verildi. Yani toplamda depremzede öğrenciler için devlet üniversitelerinde 21 bin 215, vakıf üniversitelerinde 3 bin 426 olmak üzere toplamda 24 bin 641 adet kontenjan ayrılmış oldu.

3 – Tercihlerde Nelere Dikkat Edilmeli?

Tercih yapılırken adaylar ilk olarak kendilerine kulak vermeli ve ilgilerini, yeteneklerini, kişisel değerlerinin dikkate almalıdır. Ardından iş gücü piyasasının beklentilerini gözetmelidir. Sıralamayı kişisel istek ve beklentilerine göre yapmalı ve gitmek istemediği bölümlere tercih listesinde yer vermemeliler.

4 YKS Tercihleri Puanlara Göre Mi, Sıralamaya Göre Mi Yapılmalı? Kaç Tercih Hakkı Var?

Kesinlikle tercih işlemlerini gerçekleştirirken puanları değil başarı sıralamalarını dikkate alarak tercih yapmalıyız. Geçen yılın başarı sıralamaları değerlendirme yapmak için geçerli bir faktör. Ancak yeni açılan ve geçen yıla dair bir verisi bulunmayan bölümleri de benzerleri ile kıyaslayarak listenize alabilirsiniz. Toplamda 24 adet tercih hakkınız bulunuyor. Bu yüzden ilk birkaç sırayı başarı sıranızın üstünde kalan bölümlere ayırabilirsiniz. Fakat yerleşseniz bile gitmeyi düşünmediğiniz bölümlere listenizde yer vermeyin.

5- Başarı Sıralaması Uygulaması Bu Yıl Da Devam Edecek Mi?

Eczacılık, mimarlık, öğretmenlik, hukuk, Diş Hekimliği, Tıp ve mühendislik gibi alanlar için minimum başarı sırası koşulu bu yıl da geçerli. Buna göre hukuk programlarına yerleşebilmek için eşit ağırlık puan türünde en düşük 125 bininci olmak gerekiyor. Mühendislik için sayısal puan türünde en az 300 bininci, mimarlık için sayısal puan türünde en az 250 bininci olmak gerekiyor. Tıpta ise sayısal puan türünde en az 50 bininci olmanız gerekiyor. Öğretmenlik için ilgili puan türünde en az 300 bininci, eczacılık için sayısal puan türünde en az 100 bininci, diş hekimliği için de sayısal puan türünde en az 80 bininci olmanız gerekiyor.

6 – Bu Yıl Yeni Açılan Bölümler Var Mı?

Ankara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi içerisinde Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları kuruldu ve bu okullar bu yıl ilk kez öğrenci alacak. Bununla birlikte İstanbul Üniversitesi Cerrah Paşa çatısı altında Sanal ve Arttırılmış Gerçeklik isimli bir ön lisans programı bu yıl ilk kez öğrenci alacak. Bunun dışında da yeni açılan bölümler var. Tercih kılavuzunu dikkatle okuyup ilgi alanınıza hitap eden ve yeni açılan bölümleri tercih listenize ekleyebilirsiniz.

7 – Temel Bilimleri Seçip İktisadi İdari Bilimlerde Çift Ana Dal Yapılabilir Mi?

Dokuz Eylül, Çukurova, Karadeniz Teknik, Ankara ve İstanbul üniversitelerinde Fizik, Matematik, Biyoloji ve Kimya gibi temel bilimlere dair eğitim veren bölümlere kayıt yaptırırsanız, İktisat, İşletme, Ekonometri, Bilgisayar Bilimleri ve İstatistik gibi alanlarda çift ana dal veya yan dal yapma şansınız olacaktır.

8 – YKS Tercihleri İçin Profesyonel Danışmanlık Desteği Nasıl Alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl 27 Temmuz tarihinden itibaren 81 ilde, tercih yapacak öğrencilere rehber öğretmenler aracılığı ile danışmanlık hizmeti verecek. Tercih yapmayı düşünen adaylar ortaöğretim kurumlarına gidip tercih komisyonunda yer alan rehber öğretmenlerden danışmanlık desteği alabilirler. Bunun dışında üniversiteler de öğrenciler için tercih fuarları düzenleyecekler.

9 – Üniversite Kayıtları Ne Zaman Başlıyor?

Tercihlerin sonucunda bir programa yerleşen adaylar kayıt işlemlerini 28 Ağustos ve 1 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirecek. Elektronik kayıt işlemleri için belirlenen tarih aralığı ise 28 Ağustos ve 30 Ağustos arası.

10 – Ek Yerleştirmeler Nasıl Yapılacak?

Boş kalan kontenjanlar, üniversiteler tarafından ÖSYM’ye bildirilecek. Çeşitli nedenlerle boş kalan kontenjanlar için yeni bir merkezi yerleştirme yapılacak. İlk yerleştirmede herhangi bir programa yerleşen adaylar ek yerleştirmelere başvuramayacaklar.

YKS’ye dair son gelişmelerden anında haberdar olabilmek için Güney Başak VIP Eğitim Kurumlarını takip etmeye devam edin.