Anasayfa Medya Duyurular YKS Tercihlerinde Yapılan 7 Hata
YKS Tercihlerinde Yapılan 7 Hata

YKS Tercihlerinde Yapılan 7 Hata

YKS tercihleri bugün itibariyle son buluyor. Fakat çok sayıda aday halen daha kafa karışıklığı yaşıyor. Pek çok aday tercih işlemlerini son güne bıraktı. YKS tercihlerinde son gün yoğunluğu yaşanırken Adana’nın önde gelen YKS hazırlık dershanesi Güney Başak VIP Eğitim Kurumları adayların yapmaması gereken 7 hatayı sıraladı.

1 - Ayrıntılı Araştırma Yapmamak

Tercih listesine yazdığınız bir okulun nerede olduğunu, bölümün içeriğini, iş imkanlarını, mezunlarının kariyerlerini, akademisyenlerin seviyesini, yurt imkanlarını vs. araştırmadan tercih yapmak sizi acı sürprizlerle karşı karşıya bırakacaktır. Bu yüzden herkesin tercih listesinde yer alan tüm programlar hakkında detaylı bilgi sahip olması gerekir.

2 – Özel Koşulları Okumamak

ÖSYM’nin yayınladığı tercih Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu her adayın detaylı şekilde incelemesi gerekiyor. Kılavuz incelenmediği ve özel koşullar okunmadığı taktirde büyük hatalar yapılıyor. Örneğin özel koşullar arayan okulları tercih listesine alan adaylar, bu koşulları taşımadıklarını ve o bölüme yerleşemeyeceklerini öğrendiklerinde iş işten geçmiş oluyor.

3 – Tercih Yaparken Puanınızı Dikkate Almak

En sık tekrarlanan, en vahim hatalardan biri de adayların başarı sırasına göre değil puanlarına göre tercih yapılacağını sanması. Sınavların kolay veya zor olması yıldan yıla puanların artmasına veya düşmesine sebep olabilir. Ancak belirleyici olan her zaman için başarı sırası. Bu yüzden tercih yaparken puanınıza göre değil başarı sıranıza göre hareket etmeniz gerekiyor.

4 – Tercih Sıralamasını Kendi İsteklerinize Göre Yapmamak

Adayların en çok düştüğü hatalardan biri de tercih listesindeki programları, yüksek başarı sırasından, düşük başarı sırasına doğru sıralamak… “Bu normal değil mi” diye düşünebilirsiniz. Ancak bu başarı sıraları bölümlerin gördüğü genel talebe göre oluşur. Burada önemli olan sizin hangi bölümü ne kadar istediğinizdir. Sırf başarı sırası daha yüksek diye, çok da istemediğiniz bir programı, çok istediğiniz bir programın üzerine yazmayın. Bu sizi daha çok istediğiniz bölüme yerleşme mutluluğundan alıkoyacaktır.

5 – Yatay Geçiş ve Dikey Geçiş İmkanlarına Güvenmeyin

Yatay ve dikey geçiş uygulamaları oldukça zor işlemler. Üniversitelerin bu geçişler için sundukları kontenjanların sayısı az ve puanları yüksek olabiliyor. “Nasılsa sonra yatay veya dikey geçiş yaparım” düşüncesiyle tercih yapmak da sizi hataya sürükleyebilir.

6 – Programın Yılına Takılmak

Üniversiteler genellikle iki yıllık ön lisans veya dört yıllık lisans düzeyindeki programlar dahilinde hizmet vermektedir. Toplumda iki yıllık ön lisan programlarına karşı olumsuz bir önyargı var. Fakat bu, programın size iyi bir kariyer sağlamayacağı anlamına gelmiyor. Kimi lisans programlarına karşın bazı ön lisans programlarının iş olanakları daha fazla olabiliyor. Bu yüzden iki yıllık veya dört yıllık gibi bir kriterden yola çıkarak tercih yapmamakta fayda var. Hangi programın sizin istek ve beklentilerinize daha iyi cevap verdiğine göre tercih yapmalısınız.

7 – Ek Yerleştirme Yanılgısına Düşmek

Bazı öğrenciler genel yerleştirmede yüksek sıralama isteyen programları tercih edip, yerleşemezsem ek yerleştirmeyi denerim diye düşünüyor. Fakat unutmamak gerekir ki ek yerleştirmelerde sizi sonsuz seçenekler beklemeyecek. Ek yerleştirmede boşta kalan kontenjanların bir adayı cezp etme ihtimali çok daha düşük. Elbette istediğiniz bir bölüme yerleşemezseniz ek yerleştirme imkanlarını değerlendirin. Ancak bütün umutlarınızı ek yerleştirmelere bırakmayın. Genel yerleştirmede sizi mutlu edecek bir bölüme yerleşmeye çabalayın.

YKS Tercihlerinde En Popüler Bölümler

Her yıl YKS tercihlerinde bazı programların öne çıktığını görüyoruz. Uzmanlara göre bu yıl Sayısal alanda en çok talep gören bölümler Tıp, Diş Hekimliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği olarak öne çıkıyor.

Sözel puan türünde tercih yapacaklar için de bu yıl en gözde bölümler yeni medya alanında eğitim veren bölümler oldu.

Eşit-Ağırlık puan türündeki en çok talep gören bölümler ise Hukuk, Psikoloji, Yönetim Bilişim Sistemleri, İktisat ve İşletme bölümleri oldu.

YKS ve LGS’ye dair güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için Güney Başak VIP Eğitim Kurumlarını takip etmeye devam edin. Güney Başak VIP Eğitim Kurumları Adana’da YKS başarısının değişmeyen adresi.