Anasayfa Medya Duyurular YKS ve LGS sınavı ile ilgili flaş açıklama!
YKS ve LGS sınavı ile ilgili flaş açıklama! Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor, tek tek duyuruldu

YKS ve LGS sınavı ile ilgili flaş açıklama! Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiriyor, tek tek duyuruldu

LGS ve YKS sınavlarına her geçen gün bir adım daha yaklaşıyoruz. Milyonlarca öğrenci yavaş yavaş sınav atmosferine girmeye başladı. Peki pandemi nedeniyle tam kapanmanın yaşandığı bugünlerde öğrenciler sınava nasıl hazırlanmalı? Adana’da LGS, YKS, TYT-AYT sınavlarındaki başarılarıyla bilinen Güney Başak VİP Eğitim Kurumları olarak öğrencileri sınavlara daha da konsantre edecek 15 püf noktasını sizlerle paylaşıyoruz.

6 Haziran’daki LGS ve 26-27 Haziran’daki YKS sınavları için öğrenciler son viraja girdi. Bir soruyla binlerce kişinin geride bırakıldığı sınav öncesi rakiplere fark atmak için artık bir dakika fazla çalışmanın bile önemi büyük. Pandeminin getirdiği stres ve kaygıyı kontrol altında tutarak başarıyı artırmak ise sizlerin elinde. Pandemi döneminde başarı için neler yapılması gerekiyor gelin birlikte bakalım…

Sakin Ama Planlı Olun

Panik hali daha çok hata yapılmasına neden olur. Bu nedenle sakin kalmaya, panik yapmamaya dikkat edin. Bu dönemde ebeveynler de bilinçsiz bir şekilde çocuklar üzerinde bu etkiyi artırabilir. Dolayısıyla bu dönemde çocuklara altından kalkamayacakları çok büyük hedefler koymak üzerlerindeki baskıyı artıracaktır.

Çalışma Takvimini Duvara Asın

Sınavda başarı için düzenli çalışma şarttı. Bunun için günlük çalışma takvimi oluşturulmalı, eksik olunan konu başlıkları ve günlük çalışma planını çocuğunuzun görebileceği bir duvara asılmalı. Bununla birlikte tamamlanan ve eksik olunan başlıklar her gün not alınmalı. Bu plan gelecek açısından da bir rehber olacaktır. Böylesi planlar çocuklarınız için ömürleri boyunca daha planlı olmalarını sağlayacaktır.

Çocuklarınızı Cesaretlendirin

Sınava hazırlık dönemi çocukların dayanıklılıklarının ve dirençlerinin öne çıktığı bir dönemdir. Bu dönemde çocuklarınızı güçlü oldukları noktaları vurgulayarak cesaretlendirin. Geçmişte başardıkları konular, olumlu anılar bu dönemde ‘koruyucu faktör’dür. Bu ille de sınav başarısı değildir. Bir sosyal sorumluluk projesinde üstlendiği görev, gösteride aldığı rol gibi durumlar birer başarı hikâyesi olarak sunulmalı. Ailenin de en zor dönemlerde koruyucu faktör olduğunu hatırlatın. Psikolojisi sağlam bir çocuk her durumda güçlü kalmayı bilir.

Kimseyi Örnek Göstermeyin

Çocuğunuzun bu zor döneminde hiç kimseyi ona örnek olarak gösterip kıyaslamayın. Bu durum motivasyonu düşürüp özgüveni zedeler, anne-baba ile çocuk arasındaki ilişkiye zarar verir. Anne-babalar bu dönemde daha dikkatli konuşmalıdır. Aksi halde çocuğunuz panik atak, depresyon gibi olumsuz durumlarla karşılaşabilir.

Yardımlaşma Konusunda Teşvik Edin

Çocuklarınızı eksik olduğu konularda öğretmen ve arkadaşlarıyla iletişime geçmesini destekleyin. Böylece çocuğunuz eksik kaldığı konuları gidererek hem sosyal paylaşımlarının artmasını sağlar hem de öğrenme ağı kurma becerisini geliştirir. Ayrıca yardım istemek kadar güçlü ve bilgi olduğu konularda arkadaşlarına yardım etmesi de teşvik edilmelidir. Böylece çocuğunuz paylaşma ve destek olmanın mutluluğunu tadacaktır.

Ekrandan Koparıp Hareket Ettirin

Özellikle pandemi döneminde çocuklar bilgisayarların başına kilitlendi kaldı. Sürekli oturmak ve bilgisayar bağımlılığı dikkat ve odaklanma problemlerini de beraberinde getirdi. Bu durumun önüne geçmek için iyi bir planlama yapılmalı, çocukların zaman zaman çalışmaya ara vermeleri sağlanmalıdır. Bu aralarda açık havaya çıkmak, ev içerisinde çeşitli fiziksel hareketler yapmak çocuklarda olumlu etkiler bırakacaktır. Bu noktada uyku düzeninin de sağlanması önemlidir.

Sınava Amaç Değil Araçtır

Tekrarlarda konuların gerçek yaşamla bağı kurulmalıdır. Böylece sınavın amaç değil yaşam becerilerimizi geliştiren bir araç olduğu vurgulanacaktır. Sınav stresini azaltmak için de çocuklarla birlikte yemek yapmak, oyun oynamak, şakalaşmak, gülmek önemlidir. Bu süreçte aile içi iletişim ve diyalogun güçlendirilmesi sağlanmalıdır.

Çiçek Bakımı Gibi Küçük Sorumluluklar Verin

Çocuklar sınav dönemlerinde zihinsel ve fiziksel olarak baskı altındadır. Çocukları bu baskıdan kurtarmak için ders dışı etkinlikler önemlidir. Evdeki çiçeklere bakmak, küçük bir şeyi tamir etmek gibi verilecek küçük sorumluluklar çocukların üzerlerindeki bu baskıyı azaltacaktır.

Çalışma Odasına Küçük Dokunuşlar Yapın

Çocuklar sürekli aynı mekânda oldukları için bir süre sonra sıkılırlar. Bu durumun önüne geçmek için odalarda küçük dokunuşlar yaparak farklılıklar oluşturun. Yeni bir resim, farklı bir minder, yeni bir çiçek havayı farklılaştıracaktır.

En Az Bir Saat Müzik

Müziğin zihin üzerinde dinlendirici bir etkisi vardır. Bu nedenle çocukların her gün mutlaka en az 1 saat müzik dinlenmesine fırsat verin.

Mutlaka Ders Dışı Kitap Okuyun

Çocuklarla kitap okuyup birlikte değerlendirmek hem aile bağları hem de çözülmeme adına önemlidir. Ders dışı kitap zaman kaybı değildir. Kitap okumu çocuklar ve gençlerin zihnini rahatlatır, okuma ve yazma becerilerini geliştirir.

Konularla İlgili Eğitsel Video ve Belgesel İzlenmeli

Konuları destekleyici videolar izlemek öğrenmeyi artırır. Bu nedenle konularla ilgili belgeseller, görsel ve işitsel videolar izlemelerini teşvik edin. Tarih, coğrafya, matematik, fizik gibi konuların gerçek yaşamla bağını anlatan belgeselleri izlemek önemlidir.

Eski Fotoğraflarla Anıları Tazeleyin

Geçmişe bakıp geleceğe yön vermek önemlidir. Bu nedenle fotoğraf albümlerinden faydalanın. Geçmişteki güzel anılar koruyucu faktörlerdir. Böylece hayatta sürekli zorluklarla karşılaşacaklarının farkında olacak, başarı ve başarısızlığın birbirini tamamlayan doğal bir süreç olduğu anlaşılacaktır.

Günlük Notlar Tutmasını Teşvik Edin

Çocuktaki becerilere geliştirmek için not tutma alışkanlığı edinmelidir. Bu nedenle çocuğunuz gelişimine ayna tutacak günlükler tutmalıdır.

Evcil Hayvan Rahatlatıcıdır

Evcil hayvanlarla zaman geçirmek sizleri rahatlatır. Dolayısıyla evinde bir evcil hayvan bulunması önemlidir. Kuşunuzun kafesini temizlemek, kendinizin veya komşunuzun köpeğini gezdirmek çocuklarınızın stres atmasını sağlayarak rahatlatacaktır.

Çocuklarınızı geleceğe en güzel şekilde hazırlayan Güney Başak VİP Eğitim Kursu’nun LGS, YKS, TYT-AYT ve okul derslerine yönelik bilgi almak için guneybasak.com.tr/iletisim adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.