Anasayfa Medya Duyurular YKS’de Zamanla Yarış Başladı, Adaylara Altın Değerinde Tavsiyeler
YKS’de Zamanla Yarış Başladı, Adaylara Altın Değerinde Tavsiyeler

YKS’de Zamanla Yarış Başladı, Adaylara Altın Değerinde Tavsiyeler

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’nda geri sayım başladı. Üniversite adaylarının hayatlarında dönüm noktalarından biri olan YKS bu yıl 17-18 Haziran’da gerçekleşecek. Gençlerin umutlarını yeşerten ve geleceğe dair yol haritalarını belirleyen YKS’de yoğun hazırlık süreci devam ediyor.

Baraj Puanı Olmayacak

Hatırlanacağı üzere; 2022’de Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde 150, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT)’nde 180 olan puan barajı uygulaması kaldırılmıştı. 3 milyonu aşkın adayın başvurduğu YKS’de bu sene de baraj puanı dikkate alınmayacak. Yerleştirme puanları adayların sınav puanlarına ortaöğretim başarı puanlarıyla toplanacak. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) 11 ili etkileyen deprem nedeniyle bu yıl YKS’de 12’nci sınıfın sadece ilk dönem konularından soru geleceğini duyurmuştu. Adaylar için avantaj gibi görünen bu duruma eğitimciler temkinli yaklaşıyor.

Öncelikle Konuları Belirleyin

Güney Başak VIP Eğitim Kurumları Kurucusu Mehmet Akif Çörten, adayların hayallerindeki mesleklere ulaşmak için büyük emekler vererek hazırlandıkları 2023 YKS’nin pandemi dönemindekine benzer koşullarla yapıldığına dikkat çekiyor. Sınavın TYT oturumunda pek farklı olmadığını; fakat AYT’nin bu tablodan olumsuz etkilendiğini açıklayan Çörten, adaylara şu hatırlatmayı yapıyor: “Hangi konulara öncelik vereceğinizi belirleyin. AYT’de daha kolay yanıtlayabileceğiniz ünitelere yönelin.”

Bol Test Çözmeyi İhmal Etmeyin

Çörten, adayların daha başarılı olmaları için altın değerindeki şu önerileri sıralıyor:

  • Yetersiz bulduğunuz dersleri tespit edin,
  • Fırsat buldukça konuları tekrar edin,
  • Bol test çözerek eksikliklerinizi giderin,
  • Soruları doğru okuyarak anlamaya özen gösterin,
  • Kodlama konusunda belli bir disiplin oluştun,
  • Soruları zaman ayarlaması yaparak çözün.

Sağlığınıza Dikkat Edin!

Her şeyin başının sağlık olduğunun altını çizen Çörten, tavsiyelerini şöyle sonlandırdı: “Dolayısıyla önce moral ve motivasyonunuzu üst seviyede tutun; genel sağlığınıza özen gösterin. Bireyin yaşamında sınav dönülmesi gereken bir virajdır. Ama bir son değil; başarılı da olabilirsiniz, başarısız da... Sınava sayılı günler kaldı. Bu dönemi iyi değerlendirmeye bakın. Bol bol soru çözerek pratiğinizi geliştirin. Artık zamanla yarıştığınızı unutmayın. Süre tutarak haftada en az üç deneme çözmeye çalışın. Yetersiz olduğunuz konuları tespit ederek, tekrar edin.”

Üç Oturumlu Sınav Takvimi Şu Şekilde

TYT (17 Haziran Cumartesi, saat: 10.15’te, süre 165 dakika, 120 soru)

AYT (18 Haziran Pazar, saat: 10.15’te, süre 180 dakika, 160 soru)

YDT (18 Haziran Pazar, saat: 15.45’te, süre 120 dakika, 80 soru)